Ambasadorul României la Budapesta i-a transmis public vicepremierului ungar: „România nu și-a dat ACORDUL!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, i-a transmis public vicepremierului ungar Zsolt Semjen că România nu și-a dat acordul pentru Programul guvernului Ungariei privind subvenționarea fermierilor din Transilvania, program care nu a fost discutat cu Executivul de la București, informează G4Media

Diplomatul român a făcut aceaste afirmații în discursul pe care l-a susținut în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Secţiei Româno-Maghiare a Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei (MKIK), potrivit site-ului Ambasadei României la Budapesta.

„România mai crede că intervenţia celor două guverne în acest domeniu ar trebui să fie prudentă, convenită în prealabil, nediscriminatorie şi deplin aliniată regulilor UE. Pentru a nu lăsa loc de dubiu, aş dori să fie clar că mă refer la dorinţa guvernului de la Budapesta de a subvenţiona activităţi economice în România, mai ales în domeniul agricol. Profit de această ocazie – şi de prezenţa domnului Vice prim-ministru Semjen – pentru a reafirma poziţia oficială a guvernului României în legătură cu acest subiect: aşa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar NU a fost discutat în detaliu cu guvernul român şi NU face obiectul unei înţelegeri bilaterale, aşa cum ar fi natural. În consecinţă, o spunem din nou, România NU şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri şi, prin urmare, solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislației române și a regulilor aplicabile pieței interne UE, precum și a strategiilor și programelor naționale care vizează dezvoltarea regională”, a spus ambasadorul Marius Lazurca.

Este vorba despre un program înscris în politica guvernului Viktor Orban de intervenție în rândul comunităților maghiare din afara țării. Programul este finanțat oficial de Executivul d3e la Budapesta cu zeci de milioane de euro și se adresează fermierilor din Transilvania care depun proiecte de subvenționare în limba maghiară.

Gestionat de o fundație din țara vecină, acest program este practic inaccesibil persoanelor care nu cunosc limba maghiară.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel