Ambasadorul României în Turcia, informații de ultimă oră despre românii surprinși de cutremur: „Studenții erau într-o situație critică“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Ștefan Alexandru Tinca, ambasadorul României la Ankara a declarat că, pentru grupul de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs la 6 februarie 2023, au fost făcute mobilizări pentru repatrierea imediată, aceștia fiind „într-o situație critică“.

Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță.

 

MAE: Mai mulți români, surprinși de cutremur într-un hotel din Turcia

 

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România. 

Ambasadorul României în Turcia, informații de ultimă oră despre românii surprinși de cutremur

 

„În jur de trei apeluri au fost, trei apeluri au fost, evident, mai mult fiind vorba de panică şi de impactul psihologic în discuţie în aceste cazuri, dar situaţie critică de preluare şi repatriere, încă o dată, ne concentrăm pe acest caz de la Kahramanmaraş (...) Nu avem date despre cetățeni români decedați. Suntem în legătură cu autoritățile din acea zonă, dar nu avem nicio informație în acest sens. Nici printre răniți. Dar situația este extrem de fluidă, numerele  tot cresc și sperăm că nu va fi cazul

În afara celor nouă studenți și un profesor, am avut alte trei solicitări de la cetățeni români. Sunt câteva sute de familii de români, familii mixte, care trăiesc  în zona de sud-este a Turciei“, a afirmat ambasadorul României la Ankara, Excelența Sa Ștefan Alexandru Tinca. 

Diplomatul român a declarat, la Antena 3 CNN, că au fost și alte solicitări venite, până acum, din partea cetățenilor români. Este vorba despre un alt grup de studenți, dar și despre alte trei persoane.

Ambasadorul român la Ankara: „Studenții români erau într-o situație critică“

 

„O solicitare a avizat un alt grup de studenți, dar nu se află în zona sechestrată, ci mai la nord, dar situația este diferită, ne vom ocupa de ei în zilele următoare. Acum ne ocupăm de rezolvarea situațiilor critice. O altă doamnă ne-a sunat dintr-o zonă cu foarte multe case dărâmate. Le recomandăm să ia întâi legătura cu autoritățile de aici (n.r. din Turcia) pentru a fi duși în zone sigure.

Astăzi am reușit să trimitem  mașini și un microbuz pentru a recupera acest grup de studenți, care era într-o situație critică. Erau veniți pentru  câteva zile prin programul Erasmus, erau cazați la hotel, și hotelul... nu s-a prăbușit, dar a avut serioase pagube, nu se mai poate locui în el. Aceștia trebuie preluați și se fac demersuri pentru repatriere în cursul serii. 

Pentru celălalt grup vom face demersuri în zilele următoare, sunt mai departe, să vedem care este gradul de urgență și, până avem resursele ca să ajungem la ei, este nevoie să ne bazăm și ce pe autoritățile locale pun la dispoziție. Vom putea vorbi mai concret zilele următoare. Acest grup se află la 200 de kilometri nord de zona cutremurului“, a explicat ambasadorul României în Turcia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel