Ambasadorul României în Italia, George Bologan, mesaj la final de mandat pentru românii din Peninsulă 

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
george bologan
george bologan

Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, își încheie mandatul după aproape șase ani în acestă funcție. 

Ambasada României în Italia a publicat pe pagina Facebook mesajul ambasadorului George Bologan către comunitatea românilor din peninsulă:

"Dragi compatrioți,

Viața unui diplomat este alcătuită din multe momente de rămas bun și nenumărate întâlniri. Vă mulțumesc pentru acești ani petrecuți suflet către suflet, pentru lecțiile de demnitate și pentru exemplele de omenie și de dăruire în slujba promovării României. Recunoștință slujitorilor bisericilor românești din Italia, profesoarelor de la cursul de Limbă Cultură și Civilizație Românească, voluntarilor din perioada pandemică, numeroșilor români de bine, asociațiilor, inginerilor, cadrelor medicale, muncitorilor, doamnelor care oferă asistență la domiciliu și tuturor celor care își cinstesc familia și țara. Mi-a plăcut să văd mereu partea bună din oameni pentru a redobândi împreună frumusețea uitată a vieții.

V-am întâlnit deseori plini de elan, alteori dezamăgiți, revoltați și în unele cazuri întristați sau plini de credință. În acești cinci ani și jumătate, fără a trăi niciunul dintre noi într-o lume ideală, am fost alături de mulți dintre dumneavoastră, începând de la cei suferinzi la Amatrice, când alături de colegii mei am stat printre dărâmături încercând să ducem vești bune celor împovărați de neliniștea dacă îi mai au sau nu pe cei dragi în viață. Nu pot să uit chipul mamei care și-a pierdut copilul.

A urmat președinția Maltei la Uniunea Europeană și am cunoscut o parte din comunitatea românească din Valletta. Prima acțiune de promovare economică a Ambasadei la San Marino a fost prilej de interacțiune cu câțiva compatrioți rezidenți în cea mai veche republică din Europa. Întâlnirea cu studenții români de la universitățile italiene a fost mereu un moment de optimism care face ca lumea să meargă mai departe deși aparent bate vântul îngrijorării. În timpul perioadei critice a crizei sanitare m-am aflat alături de cei mai greu încercați comunicând prin toate mijloacele avute la dispoziție, în perioada pandemiei cu mulți compatrioți însemnați de încercările bolii. Am făcut ce am simțit în momentele când frica, obsesiile, disperarea ne cuprindeau indiferent de statutul social, realizând cât de înfricoșat și tulburat este omul în fața fricii de boală și de moarte. Am încercat împreună cu minunații colegi din toată Italia să vă venim în întâmpinare, în multe situații acționând cum credeam că este bine și cu ajutorul și înțelegerea colegilor de la București să găsim soluții pentru situații de criză fără precedent.

"Să înțelegem că fără Uniunea Europeană devenim irelevanți"

 

Cu asociațiile implicate în organizarea de manifestări culturale am încercat să cultivăm și să promovăm creativitatea cinematografică, talentele artistice ale tinerilor, divulgarea scrierilor despre afinitățile româno-italiene și mai ales despre rolul culturii în edificarea spiritului european care ne-a adus vremuri de pace, de bunăstare, de armonie, care a scos la lumină omul simfonic european pe care ni-l asumăm datorită creației comune culturale și spirituale. Nu așteptați să fie alții mai de cuvânt decât puteți fi dumneavoastră, nici să sperați ca alții să facă mâine ceva ce dumneavoastră puteți face azi. Dacă vrem ca lumea să fie altfel, să încercăm să prețuim caracterul celor dintr-o bucată, să alegem dialogul intercultural prin care scoatem la suprafață profunzimea a ceea ce suntem și să înțelegem că fără Uniunea Europeană devenim irelevanți. Dacă ne dorim să dobândim reflexele normalității atunci mulțumirea, bucuria și lumina din privirea celui de lângă noi trebuie să devină mulțumirea și bucuria noastră.

Onoarea și demnitatea nu pot să intre în derivă, sunt antidotul la dislocările etice ale societății, produse de invidia care provoacă ”războiul cel dintre noi”. Să regăsim onoarea comunității solidare și să facem în așa fel ca și alții să ne pomenească peste ani pentru alegerile bune și vizionare pe care le-am făcut astfel încât destinul neamului nostru să fie demn și european. Dialogați între dumneavoastră respectându-vă opiniile și asumați-vă o atitudine constructivă în memoria celor care s-au sacrificat pentru libertate și au murit la Sighet și în decembrie 1989. Dialogul îndreaptă și evită experiențele neplăcute ale vieții. Să-i ajutăm pe copii să viseze deoarece visurile de azi sunt viitorul zilei de mâine. Când neliniștile se vor abate să nu uitați că în spatele norilor cerul este mereu senin!

Urez succes colegei mele, Gabriela Dancău, asigurând-o că românii din Italia, Malta și San Marino sunt oameni vrednici care îi vor fi aproape. Să ne revedem cu bine, oriunde viața ne va aduce laolată!

Cu recunoștință, dragi compatrioți, pentru ce faceți spre folosul țării și al Europei, rămân sufletește alături de voi,

George Bologan, Ambasador al României în Italia, Malta și San Marino".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel