ANUNŢ pentru românii care vor să călătorească în Letonia: Restricţii, recomandări, informaţii UTILE

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Ambasada României în Lituania şi Letonia a publicat o serie de informaţii utile pentru cetăţenii care vor să călătorească în Letonia, în care sunt cuprinse atât restricţiile şi recomandările, dar şi măsurile adoptate de autorităţi.

Anunţ important referitor la condiţiile de călătorie in Letonia.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care doresc să se deplaseze în/din România în contextul pandemiei cu noul coronavirus că, la acest moment, deși se fac eforturi pentru relaxarea restricțiilor, pe întreg teritoriul Europei continuă să existe limitări ale traficului aerian, rutier, feroviar și maritim.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Guvernul leton a decis revocarea stării de urgență, care a fost în vigoare în perioada 17 martie – 9 iunie 2020. Se mențin măsuri de control al epidemiei, după cum urmează:

1. Guvernul de la Riga a decis ca, începând din 3 iunie 2020, să permită intrarea în Letonia, fără obligația de auto-izolare timp de 14 zile, a cetățenilor și rezidenților permanenți din statele care, pentru ultimele două săptămâni, înregistrează o incidență a cazurilor de COVID-19 de sub 15 la 100.000 de locuitori.

2. Pe baza acestei decizii, centrul leton pentru Controlul și Prevenirea Bolilor publică săptămânal, în fiecare zi de vineri, pe site-ul său statistica cazurilor de COVID-19 în țările Uniunii Europene, Spațiului Economic European, precum și pentru Confederația Elvețiană și Marea Britanie.

3. În funcție de acest criteriu, este permisă intrarea, fără obligația auto-izolării pentru o perioadă de 14 zile după sosirea în Letonia, pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Luxemburg, Olanda, Belgia, Italia, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Cehia, Estonia, Austria, Lituania, Ungaria, Norvegia, Elveția, Cipru, Grecia, Islanda, Slovacia, Croația, Slovenia, Liechtenstein, Malta, Spania, Irlanda.

4. Obligația de a se auto-izola o perioadă de 14 zile după sosirea în Letonia se menţine pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Suedia, Marea Britanie, Portugalia, Polonia, România și Bulgaria.

5. Toate persoanele, indiferent de cetățenie sau rezidență, care în ultimele 14 zile nu au părăsit teritoriul statele baltice (Lituania, Letonia și Estonia) pot intra pe teritoriul leton fără a fi obligate să efectueze autoizolare.

6. Toți călătorii, inclusiv cetățenii și rezidenții permanenți ai Letoniei, care au revenit din țări în care numărul cumulat de cazuri COVID-19 în ultimele de 14 zile depășește 15 persoane la 100.000, trebuie să efectueze 14 zile de auto-izolare.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMANIA:

1. În contextul măsurilor de relaxare anunțate de guvernul leton și a reluării unor conexiuni internaționale, cetățenii români aflați pe teritoriul Letoniei care doresc să se deplaseze către România sunt rugați să verifice posibilitățile de repatriere prin intermediul unor curse aeriene sau de feribot.

2. Pentru informații actualizate cetățenii români sunt sfătuiți să consulte pagina de internet a Ministerului leton al Transporturilor - http://www.sam.gov.lv/satmin/content/?cat=8 și ale principalelor aeroporturi: Riga (https://www.riga-airport.com/en) și Ljepaja (https://www.liepaja-airport.lv/en/) (recomandăm și verificarea condițiilor de călătorie din statele de tranzit/escală).

MĂSURI PE PLAN INTERN

În mijloacele de transport în comun din Letonia este obligatorie purtarea măștii de protecție.

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Guvernul leton a luat decizia să permită utilizarea permiselor de rezidență sau a documentelor naționale ale cetățenilor străini care au expirat pe timpul stării de urgență (măsură care a fost valabilă până la 9 iunie 2020). Documentele vor putea fi utilizate pentru identificare până la 60 de zile de la data expirării stării de urgență, iar în cazul părăsirii Letoniei cu destinația țara de reședință, documentele vor putea fi utilizate până la 30 de zile după finalizarea stării de urgență.

Pentru datele de contact ale Ambasadei Romaniei la Vilnius, in a carei circumscriptie consulara intra si Letonia, va rugam sa accesati urmatorul link:

https://vilnius.mae.ro/contact

Cetățenii români aflați pe teritoriul Letoniei pot solicita asistență consulară în cazul în care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, la numărul de telefon: +37068573238.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel