Alexei Navalnîi, despre „războiul stupid” al lui Putin în Ucraina: „A fost construit pe minciuni”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, aflat în închisoare, l-a atacat marți pe președintele Vladimir Putin, catalogându-l pe șeful Kremlinului drept un nebun care a început un „război stupid” în care măcelărește oameni nevinovați atât din Ucraina, cât și din Rusia, scrie Reuters.

Navalnîi s-a folosit de discursul său în fața unui tribunal din Moscova pentru a lansa un atac dur la adresa lui Putin și a războiului - un rar act public de disidență într-o țară în care criticarea armatei și a "operațiunii sale militare speciale" din Ucraina constituie o infracțiune penală.

Calificând Rusia lui Putin drept un stat condus de hoți și criminali, Navalnîi a declarat că actualii lideri ai Rusiei vor fi în cele din urmă zdrobiți de forțele istoriei și vor arde în iad pentru că au creat o baie de sânge în Ucraina.

"Acesta este un război stupid pe care l-a început Putin al vostru", a declarat Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, în fața unei curți de apel din Moscova, prin legătură video dintr-o colonie penală corecțională. "Acest război a fost construit pe minciuni".

"Un nebun a pus ghearele în Ucraina și nu știu ce vrea să facă cu ea - acest hoț nebun", a spus Navalnîi despre Putin.

Judecătorul l-a întrerupt în mod repetat pe Navalnîi.

 

Navalnîi, de departe cel mai proeminent lider al opoziției din Rusia

 

Navalnîi, de departe cel mai proeminent lider al opoziției din Rusia, a făcut apel împotriva unei sentințe de nouă ani de închisoare pe care a primit-o în martie pentru fraudă și sfidare a instanței, pe lângă cei 2 ani și jumătate pe care îi ispășește deja.

El neagă toate acuzațiile care i se aduc și spune că acestea au fost fabricate pentru a-i zădărnici ambițiile politice. Recursul său a fost respins de instanță.

El a câștigat admirația opoziției rusești disparate pentru că s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania, unde a urmat un tratament pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire a sa cu un agent neurotoxic în Siberia.

La întoarcere a fost încarcerat. Rusia neagă afirmațiile lui Navalnîi potrivit cărora poliția secretă rusă l-a otrăvit cu Novichok.

"Ce vreți să obțineți - vreți să controlați pe termen scurt, să luptați cu generațiile viitoare, să luptați pentru viitorul Rusiei?" a întrebat Navalnîi în fața instanței. "Veți suferi cu toții o înfrângere istorică".

"Timpul vostru va trece", a spus Navalnîi. "Când veți arde cu toții în iad, bunicii voștri vor adăuga lemne la focurile voastre".

Kremlinul a respins în repetate rânduri afirmațiile lui Navalnîi despre Putin, despre care spune că a câștigat numeroase alegeri corecte în Rusia începând cu anul 2000 și rămâne de departe cel mai popular politician al țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel