Alex-Florin Florenţa, noul procuror general al României; Marius-Ionuţ Voineag, șef la DNA: Decretele, semnate de Iohannis

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Alex-Florin Florenţa este noul procuror general al României, iar Marius-Ionuţ Voineag noul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretele prin care cei doi sunt numiţi în funcţii pe o perioadă de trei ani. Alina Albu, candidată la funcţia de procuror şef al DIICOT, a primit aviz negativ la CSM, iar ministrul justiţiei a anunţat că organizează un nou interviu, informează Radio România Actualități.

Alex-Florin Florenţa a fost propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror general al României și a câștigat concursul în fața fostului procuror general, Gabriela Scutea.

Cine este Alex-Florin Florenţa, noul procuror general al României

 

Procurorul Alex Florența, cel care a candidat pentru conducerea Parchetului General împotriva Gabrielei Scutea, este șef interimar al Secției de combatere a criminalității organizate din cadrul DIICOT și fost șef al DIICOT Timișoara.

În 2015, procurorul Alex Florența a fost transferat la DNA Timișoara pentru scurt timp după care a revenit la DIICOT Timișoara, structură pe care a condus-o până în ianuarie 2021, când a fost numit interimar în structura centrală a DIICOT ca procuror șef al Biroului Tehnic și de criminalistică, iar apoi a preluat și conducerea Serviciului de crimă organizată.

Printre dosarele instrumentate de Florenţa se numără cel al reţelei de cămătari şi notari de la Sibiu, prejudiciul fiind de peste un milion de euro, sau cel al reţelei de euro falşi, în care au fost trimişi în judecată peste 40 de inculpaţi.

Florența a mai lucra și dosarul traficului de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu, al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița sau dosarul planului de asasinare a jurnalistului Dragoș Boța, redactor șef al Pressalert, potrivit Europa Liberă

Marius-Ionuţ Voineag, noul procuror şef al DNA

 

Marius Voineag, propunerea lui Cătălin Predoiu pentru funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție, a fost procuror șef adjunct la Secția de Urmărire Penală și Criminalistă a Parchetului General.

Acesta și-a început cariera în anul 2005 ca avocat în Baroul București, urmând ca în anul 2006 să fie auditor de justiție la Institutul Național al Magistraturii. În perioada 2008-2013, acesta a fost, pe rând, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și  la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

În anul 2013, Marius Voineag a ajuns la DIICOT, fiind procuror în cadrul structurii centrale a instituției. În perioada 2014-2017, acesta a ocupat postul de procuror șef al Biroului de combatere a infracțiunilor vamale și contra pieței de capital în cadrul DIICOT și procuror DIICOT în cadrul structurii centrale.

Din 2017 și până în anul 2020, acesta a fost procuror șef al Serviciului de combatere a criminalității economico-financiare din DIICOT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel