Alertă în Franța. Escrocii au găsit un nou mod de a jefui persoanele în vârstă: metoda „cetățeanul român”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Alertă în Franța. Escrocii au găsit un nou mod de a jefui persoanele în vârstă: metoda „cetățeanul român” (Sursa foto: Freepik)
Alertă în Franța. Escrocii au găsit un nou mod de a jefui persoanele în vârstă: metoda „cetățeanul român” (Sursa foto: Freepik)

O nouă metodă de înșelăciune, cunoscută sub numele de "cetățeanul român", a devenit o amenințare tot mai mare în Franța. Poliția avertizează asupra acestei escrocherii care vizează în special persoanele în vârstă.

Escrocii, care pretind că sunt polițiști, au reușit să păcălească mai mulți oameni vulnerabili, determinându-i să achiziționeze carduri de plată PCS și să transfere sume de bani sub pretextul rezolvării unor probleme false.

Conform rapoartelor din presa franceză, poliția din Cherbourg a înregistrat o creștere semnificativă a plângerilor legate de această escrocherie, în special în ceea ce privește utilizarea frauduloasă a cardurilor de plată PCS. Aceste carduri, disponibile în magazinele de tutungerii și reîncărcabile, au devenit instrumentul preferat al infractorilor pentru a extrage bani de la victimele lor.

Victimele, în principal persoanele în vârstă sau vulnerabile, au raportat pierderi cuprinse între 150 și 300 de euro ca urmare a acestor înșelăciuni. Comisarul Laurent Damarin din Cherbourg-en-Cotentin a avertizat că acest tip de fraudă este în continuă creștere și că infractorii profită de vulnerabilitatea victimelor lor.

 

Modul de operare al escrocilor

 

Modul de operare al escrocilor implică contactarea potențialelor victime de pe numere de telefon atribuite secțiilor de poliție sau altor instituții administrative, pe care le-au compromis. Sub pretextul că un cetățean român a fost arestat cu un card fals pe numele victimei, aceștia îi conving pe aceștia să cumpere un card PCS și să urmeze instrucțiunile presupușilor "polițiști" pentru a rezolva "problema", explică Laurent Damarin, comisarul de poliție din Cherbourg-en-Cotentin, care a semnalat miercuri, 24 aprilie 2024, o creștere a acestui tip de înșelăciune.

Deoarece operațiunile cu carduri PCS sunt dificil de urmărit, escrocii au reușit să profite de bani obținuți în mod fraudulos, fără a fi aduși în fața justiției.

Pentru a contracara această creștere a escrocheriilor, autoritățile au lansat un avertisment public, subliniind că poliția nu va solicita niciodată transferuri de bani sau date bancare prin telefon în cadrul unei anchete. Cetățenii sunt îndemnați să fie vigilenți și să refuze orice cerere de reîncărcare cu card PCS, indiferent de pretextul invocat de către persoanele care îi abordează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel