Alertă alimentară în mai multe județe din țară. Gripă porcină, depistată într-un din cele mai mare centre de creștere

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Alertă alimentară în mai multe județe ale țării, după ce autoritățile sanitar-veterinare din Vrancea au confirmat prezența pestei porcine africane într-un mare complex de creștere a porcilor.  

Autoritățile sanitar-veterinare au notificat direcțiile iau măsuri să retragă toate carcasele, carnea și preparatele care s-au făcut cu carne de porc în complexul Premium Porc, al doilea cel mai mare crescător de suine din țară.

20.300 de porci vor fi eutanasiați

„Astăzi am convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) , pentru implementarea  unor măsuri concrete vizând gestionarea focarului de pestă porcină africană (PPA) respectiv distrugerea prin metode alternative de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de porci și a altor materiale posibil contaminate din focarul aflat pe teritoriul localității Golești, la Societatea Premium Porc SRL. ” informează prefectul.

Nicușor Halici a anunțat că vor fi eutanasiați circa 20300 porci de diferite greutăți urmând a fi îngropați pe o proprietate a agentului economic respectând condițiile de mediu, sanitar veterinare și bineînțeles de biosecuritate.”, scrie într-o postare pe Facebook, prefectul județului Nicușor Halici.

”Facem posibilitatea de a fi identificate porcinele care au plecat în unitățile de abatorizare autorizate sanitar-veterinar din județ și din afara județului Vrancea,  astfel încât DSVSA-urile județene pe raza cărora se află abatoarele la care au ajuns porcinele respective de la Premium Porc să identifice loturile. Am inițiat și o alertă în sensul ăsta, notificând județele implicate, iar colegii din fiecare județ trebuie să urmărească alerta și să recupereze din marfa celor loturi, dacă mai există pe stoc. Dacă a ajuns la consumatorul final e mai complicat, adică nu se mai poate recupera nimic. Carcasele, carnea, preparatele identificate vor fi retrase, reținute oficial și dirijate la incinerare în spații autorizate sanitar-veterinar”, a declarat directorul DSVSA Vrancea, Cristi Mihai.

Reamintim faptul că: 

- S-a instituit o zonă de protecție pe o rază de 3 km pe raza localităților Golești și Cerdac

- S-a instituit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Slobozia Ciorăști, Jiliște, Armeni, Oreavu, Gugești, Popești, Urechești, Budești, Valea Cotești, Cotești, Goleștii de Sus, Blidari, Bonțești, Cârligele, Câmpineanca, Vâlcele, Focșani, Mândrești Moldova, Mândrești Munteni, Răstoaca, Milcovul și Gologanu.

Ce măsuri trebuie să ia fermierii

Prefectul a făcut apel către toţi crescătorii de suine din județul Vrancea, agenți economici sau particulari, ca pentru a preveni răspândirea acestei infectări precum şi eventuale pierderi financiare, să adopte următoarele măsuri de protecţie şi siguranţă veterinară:


Toate porcinele se vor ține închise în proprietate fără acces la pășunat și bălți pentru a împiedica răspândirea bolii în toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte din exploatația proprie, va fi anunțat fără întârziere medicul veterinar împuternicit

Societățile din Buzău care aveau încheiate contracte cu ferma din Vrancea vor trebui să se reorienteze în perioada următoare și să se aprovizioneze din altă parte.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel