Alegeri R. Moldova. PETIȚIE a cetățenilor din Diaspora, după ce au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze

Liviu Ludovic / 24 feb 2019, 22:42 Salveaza PDF Comentarii

Alegătorii moldoveni din diaspora au lansat o petiţie online adresată autorităţilor de la Chişinău şi misiunilor de observare a scrutinului legislativ din 24 februarie prin care doresc să semnaleze faptul că au fost privaţi de dreptul de a vota, informează postul de televiziune tv8.md.

Potrivit petiţiei, cetăţenilor li s-a încălcat dreptul la vot prin nedeschiderea secţiilor de votare conform criteriilor prevăzute de Codul electoral. Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a ignorat prevederile Codului electoral şi nu a deschis secţii de votare în străinătate conform criteriilor stabilite de lege, îndeosebi au fost respectate criteriile cu privire la participarea în cadrul ultimelor alegeri şi cel al înregistrării prealabile.

Cei mai mulţi alegători din diaspora moldoveană au fost indignaţi de faptul că le-a fost interzis să voteze cu paşaportul expirat. Contrar practicii constante de la ultimele 7 scrutine electorale şi neglijând decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie din 28.11.2014 (dosarul nr.3ra-1646/14), Comisia Electorală Centrală a interzis votarea cu paşapoarte al căror termen de valabilitate a expirat.

Potrivit iniţiatorilor petiţiei, aceste măsuri încalcă prevederile art.38 alin.(2) din Constituţia Republicii Moldova care stabileşte că dreptul de vot poate fi limitat doar pentru persoanele puse sub interdicţie în modul stabilit de lege (adică printr-o decizie judecătorească definitivă şi executorie).

Prin această petiţie, semnatarii solicită constatarea încălcării dreptului la vot, dar şi luarea măsurilor ce decurg din constatarea încălcării respective.

Alegerile parlamentare din 24 februarie înregistrează cea mai mică rată de participare la vot din istoria Republicii Moldova, notează Ziarul Naţional. La ora 21.00, la închiderea secţiilor de vot, rata de participare era de doar 49,08%. La urne s-au prezentat peste 1,445 de milioane de alegători din totalul celor 2,81 milioane de cetăţeni înscrişi în listele electorale.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy