Alegeri parlamentare 2024: Ce votăm pe 1 decembrie și cum pot vota românii din țară și diaspora

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Alegeri parlamentare 2024: Ce votăm pe 1 decembrie și cum pot vota românii din țară și diaspora
Alegeri parlamentare 2024: Ce votăm pe 1 decembrie și cum pot vota românii din țară și diaspora

Alegerile parlamentare din 2024 vor avea loc pe data de 1 decembrie, o zi cu semnificație istorică pentru România, marcând Ziua Națională. Însă, pentru românii din diapsora alegerile parlamentare au început vineri, 29 noiembrie, de dimineață.

Acest eveniment democratic va decide viitorii membri ai Parlamentului, instituția care reprezintă voința poporului și funcționează ca unica autoritate legiuitoare a țării. Parlamentul României are o structură bicamerală, fiind format din Camera Deputaților și Senat, ale căror membri sunt aleși prin vot universal, direct și secret.

 

Ce este Parlamentul României și care este rolul său

 

Parlamentul este organul suprem de legiferare, având rolul de a adopta, modifica sau respinge legi. Acestea sunt transmise ulterior președintelui României, care poate să le promulge sau să le retrimită pentru reexaminare. Totodată, Parlamentul supraveghează activitatea Guvernului și aprobă bugetul de stat.

Structura bicamerală a Parlamentului României este compusă din:

Camera Deputaților, cu un număr de 332 de deputați, aleși în baza principiului proporționalității.

Senatul, cu 137 de senatori, aleși pe aceleași principii.

Ambele camere au birouri permanente, care gestionează activitatea legislativă și asigură buna desfășurare a procesului decizional.

 

Cum se organizează alegerile parlamentare

 

Alegerile parlamentare se desfășoară în baza unui sistem de reprezentare proporțională, prin care mandatele se alocă în funcție de voturile obținute de fiecare partid sau alianță.
România este împărțită în 43 de circumscripții electorale:

- 41 de județe,

- Municipiul București,

- O circumscripție dedicată diasporei.

Fiecare circumscripție electorală beneficiază de un număr de mandate pentru deputați și senatori, proporțional cu populația acesteia. Potrivit Legii nr. 208/2015, norma de reprezentare este de:

- Un deputat la 73.000 de locuitori

- Un senator la 168.000 de locuitori.

Cetățenii vor vota pe listele de candidați propuse de partidele politice, alianțele electorale și organizațiile minorităților naționale. Pragul electoral necesar pentru a accede în Parlament este de 5% din voturile la nivel național sau cel puțin 20% în patru circumscripții electorale. Pentru alianțele electorale, pragul crește progresiv: 8% pentru două partide, 9% pentru trei și 10% pentru mai multe partide.

 

Candidații pentru alegerile parlamentare 2024

 

La scrutinul din acest an, 31 de partide și alianțe politice și 19 organizații ale minorităților naționale au depus candidaturi. Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat listele de candidați:

PSD: 639 candidați, liste complete pentru toate circumscripțiile.

SOS România: 636 candidați.

PNL: 630 candidați.

AUR: 621 candidați.

Forța Dreptei: 619 candidați.

UDMR: 596 candidați.

USR: 589 candidați.

În total, peste 7.000 de candidați aspiră la un loc în Parlament.

 

Cum votează românii din țară

 

Cetățenii din România vor primi un singur buletin de vot pe care sunt trecute listele partidelor și candidații independenți. Alegătorii își pot exercita votul la secțiile la care sunt arondați, astfel:

La domiciliu: Cei înscriși pe listele permanente votează la secția din raza domiciliului lor.

La reședință: Cei cu viză de reședință pot vota pe liste suplimentare dacă nu au solicitat înscrierea în Registrul Electoral.

În altă localitate din același județ: Alegătorii pot vota pe liste suplimentare dacă se află într-o localitate diferită de cea de domiciliu.

În București, alegătorii pot vota doar în sectorul unde au domiciliul sau reședința. Pentru identificarea secției de votare, aceștia pot accesa Registrul Electoral pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

 

Votul în diaspora: o procedură adaptată

 

Românii care locuiesc sau au reședința în străinătate vor beneficia de două zile pentru vot:

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, între orele 7:00 și 21:00 (ora locală)

Duminică, 1 decembrie 2024, între aceleași ore

Dacă la ora 21:00 mai sunt alegători la coadă, programul se poate prelungi până la ora 23:59. Alegătorii pot vota în secțiile organizate de Ambasadele și Consulatele României sau în alte locații stabilite pentru acest scop.

Documente necesare pentru votul în diaspora

Românii din diaspora pot vota pe baza următoarelor documente:

Pentru cetățenii cu domiciliu în străinătate:Pașaport simplu (temporar sau electronic) cu menționarea domiciliului în străinătate.Pentru cei cu reședința în străinătate:Carte de identitate sau pașaport, însoțite de un document emis de autoritățile străine care atestă dreptul legal de ședere pe o perioadă mai mare de 90 de zile.Cum se desfășoară votul

Românii din străinătate pot vota în două moduri:

Cu înregistrare prealabilă: Cei care se înregistrează pe platforma www.votstrainatate.ro sunt arondați unei secții de votare și apar pe listele permanente pentru diaspora.Fără înregistrare: Alegătorii care nu s-au înscris în Registrul Electoral pot vota la orice secție din diaspora, pe listele suplimentare, cu condiția să prezinte documentele necesare.

Românii cu domiciliu în străinătate, dar cu reședința temporară în țară, pot alege unde votează, dar trebuie să respecte regula votului unic: o singură dată, într-o singură secție.

Pe 1 decembrie, românii de pretutindeni sunt chemați să își exercite dreptul democratic și să decidă viitorul țării pentru următorii patru ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel