Alegeri Italia. Președintele Mattarella, decizie în criza politică

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Preşedintele Sergio Mattarella va acorda mai mult timp partidelor Liga şi Mişcarea 5 Stele pentru a încerca să ajungă la un acord de guvernare după nouă săptămâni de blocaj politic, a declarat joi o sursă din cadrul preşedinţiei, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Cele două partide, care sunt ostile restricţiilor impuse de bugetul Uniunii Europene şi au făcut promisiuni electorale a căror implementare ar însemna cheltuirea mai multor miliarde de euro, i-au cerut miercuri şefului statului 24 de ore pentru a vedea dacă pot ajunge la o înţelegere.

O sursă apropiată de Mişcarea 5 Stele a declarat pentru Reuters că cele două formaţiuni ar putea avea nevoie "de câteva zile suplimentare" pentru a obţine un acord.

Italia este în blocaj politic de la alegerile naţionale din 4 martie, când cele mai multe mandate au fost câştigate de o alianţă de centru-dreapta condusă de formaţiunea anti-imigraţie Liga, iar partidul anti-sistem Mişcarea 5 Stele s-a clasat, individual, cel mai bine. Partidul Democrat, de centru-stânga, a ieşit pe poziţia a treia.

Mişcarea 5 Stele a semnalat de mai multe săptămâni că este dispusă să formeze o coaliţie cu Liga, dar nu şi cu aliatul electoral al acestui partid, fostul premier Silvio Berlusconi.

Berlusconi s-a împotrivit

După ce mult timp s-a împotrivit, Berlusconi şi-a dat în cele din urmă acceptul miercuri seară, spunând că Liga poate discuta cu Mişcarea 5 Stele.

Retragerea lui Berlusconi a îndepărtat un obstacol în calea unui acord, dar chiar şi aşa negocierile pentru formarea unui guvern între liderul Mişcării 5 Stele, Luigi Di Maio, şi liderul Ligii, Matteo Salvini, nu vor fi simple.

Mişcarea 5 Stele se bucură de cel mai mare sprijin în sudul sărac al Italiei, în timp ce baza electorală a Ligii se află în nordul bogat. În timp ce Mişcarea 5 Stele vrea să introducă beneficii sociale generoase, Liga vrea mai curând să reducă taxele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel