Agricultorii din Italia, disperați: Preferă să lase măslinele să putrezească în pomi, renunțând la producţia uleiului din cauza costurilor

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În Italia, costurile ridicate la energie şi secetă au transformat 2022 într-un an negru pentru producţia de ulei de mîsline. Mulţi agricultori preferă să nu culeagă măslinele şi renunţă la producţia de ulei în acest an, iar unii proprietari de presă de ulei au decis să nu-şi mai pornească utilajele.

Chiar şi în Italia, a produce ulei de măsline în prezent nu mai este convenabil. O enormă bogăţie care este abandonată, risipită, la fel ca şi copacii de măslini.

Pentru agricultorii italieni, 2022 a fost unul dintre cei mai dificili ani de până acum, din cauza creşterilor de preţuri la materii prime şi motorina, a facturilor exagerat de mari la utilităţi, din cauza exporturilor blocate în zonele de conflict dintre Rusia şi Ucraina şi a lunilor călduroase de vară fără apă.

A mai rămas doar pasiunea pentru măsline, însă câştig nu mai există deloc.

„- Aceşti copaci sunt plini. Măslinele sunt deja pe jos, dar noi nu le culegem. Aceasta este ceea ce se întâmplă în prezent în plantaţii.

- Noi anul acesta am decis să nu le culegem. Costă prea mult culesul şi transformarea lor în ulei.

- Noi nu avem posibilitatea financiară de a culege măslinele. Îmi pare rău, cu atât mai mult cu cât riscăm să nu avem pe piaţă suficient ulei de măsline anul viitor“, spun producătorii italieni.

A produce ulei în prezent în Italia costă dublu şi chiar mai mult în unele zone faţă de anul trecut.

„- Îmi vine să renunţ la tot. Nu merită să mai investim. Nu mai putem să ţinem o fermă cu aceste costuri.

- Din păcate, nu mai reuşim, deoarece nu putem plăti toate cheltuielile, care sunt de trei ori mai mari în acest an, faţă de 2021. Deja costă să culegem măslinele. Transformarea lor în ulei este de neatins ca preţ“, continuă producătorii de măsline, citează Rador.

Majoritatea agricultorilor se plâng de prea multe cheltuieli, la care se adaugă şi facturile extrem de ridicate care îi îngrijorează tot mai mult, chiar şi pe proprietarii preselor de ulei, care la rândul lor au fost nevoiţi să ridice preţurile din cauza facturilor de energie electrică.

„De la 10 euro anul trecut pentru 100 de kilograme de măsline, am fost nevoiţi să ridicăm preţul la 15 euro care totuşi nu este atât de mare faţă de alte prese de ulei. Producătorii nu vor să culeagă măslinele cu aceste preţuri şi deja au renunţat să le mai aducă la noi. Deci şi noi, la rândul nostru, fără clienţi, riscăm să închidem“, spun producătorii disperați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel