BNR: "O ordonanță de urgență nu contribuie la ieftinirea creditului în România"

Alexandra Steoleaca |
Data actualizării: | Data publicării:

O ordonanţă de urgenţă nu poate să contribuie la ieftinirea creditului în România, aceasta este în primul rând un act fiscal şi printr-un act fiscal nu se poate schimba nivelul dobânzilor la creditele pe care le dau băncile, a declarat miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), făcând referire la modificările OUG 114, precizând că este un punct de vedere personal.

"Încă nu ştiu exact cum va arăta mâine după şedinţa de Guvern acest document. Ceeea ce pot să vă spun este că nu am cum să cred că o ordonanţă de urgenţă poate să contribuie la ieftinirea creditului în România. O ordonanţă de urgenţă este în primul rând un act fiscal. Guvernul gestionează fiscalitatea, politica fiscală şi are tot dreptul să fiscalizeze în această ţară şi normal că are tot dreptul să introducă impozite pentru bănci, bineînţeles respectând legităţile economice. Pentru că acesta este un lucru important. Dar aceasta nu înseamnă că printr-un act fiscal se poate schimba nivelul dobânzilor la creditele pe care le dau băncile, fie la ipotecare, fie pentru creditele de consum, fie pentru populaţie", a spus Adrian Vasilescu, precizând că este un punct de vedere personal.

El a oferit exemplul unui credit care are o dobândă de 8% şi a explicat componentele acesteia. Astfel, patru părţi reprezintă operaţiunile băncii, două părţi reprezintă apărarea de riscul de creditare, o parte o reprezintă costul finanţării şi o parte costul capitalului.

"Piața are capriciile ei"


"E ROBOR-ul în ecuaţia asta? Are vreun rol ROBOR-ul în ecuaţia asta? ROBOR-ul are un rol numai sub incidenţa OUG 50 din 2010, ordonanţă care spune că dobânda activă se stabileşte prin adunarea nivelului ROBOR-ului la cotaţii, cotaţii de obicei pe trei luni sau şase luni, plus marja băncii. Marja băncii e fixă, iar ROBOR-ul variabil. Cu anumite indicaţii precise prin ordonanţă cum să se calculeze ROBOR-ul şi ce se întâmplă acesta nu schimbă nicio realitate", a spus Vasilescu.

El a dat şi exemplu cotaţiilor de miercuri pe trei luni şi şase luni, dar şi media pe luna februarie. Astfel, media pe luna trecută este de 3,37%, cel pe trei luni este miercuri de 3,23%, iar la şase luni de 3,32%.

"Piaţa are capriciile ei, că are şi capricii, piaţa are regulile ei şi piaţa respectă în primul rând legităţile economice. În Constituţia României se spune că economia României este economie de piaţă şi când piaţa este dirijată de legităţi economice, este o iluzie să crezi că pot fi reduse dobânzile bancare prin directive", a mai declarat Adrian Vasilescu.

El a menţionat că Banca Naţională a României a primit o solicitare oficială pentru un punct de vedere, instituţia a trimis un document substanţial, dar acesta nu este public şi nu poate fi făcut public decât de Guvernul României, destinatarul documentului.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel