Adrian Năstase, INTERZIS de primarul Iaşului

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Ceartă între doi foști lideri PSD.

Adrian Năstase îl acuză pe primarul Mihai Chirica că a interzis organizărea unui eveniment la Muzeul Municipal Iași. 

Adrian Năstase spune că nu a fost lăsat să organizeze la muzeu conferința despre „Rolul elitelor în construcţia României moderne" la „Conferinţele Fundaţiei Europene Titulescu" de către primarul Mihai Chirica.

"M-am bucurat sa merg la Iasi pentru o conferintă, pe care Fundatia Titulescu a initiat-o, in legatură cu perioada premergătoare Marii Uniri si cu cei care au contribuit la dezvoltarea României moderne. Din punct de vedere istoric, este vorba de perioada dintre 1859 si 1918. Dintre „Mica” Unire si „Marea” Unire. Este vorba si despre cei care au avut un rol fundamental in acea perioadă pentru consolidarea identitătii nationale si pentru realizarea Unirii. In domeniul politic, in domeniul cultural, al limbii, al bisericii, al literaturii, etc. De aici, tema conferintei – „Rolul elitelor in construirea României moderne”.

Au mai prezentat comunicări profesorii Alin Spânu, Ionut Cojocaru si Liviu Tăranu. Eu am vorbit despre sociologia elitelor, despre conceptul de elită (natională, guvernamentală, ne-guvernamentală, etc), preluănd unele dintre teoriile lui Vilfredo Pareto. Si desigur am prezentat contributiile generatiei pasoptistilor, a oamenilor politici, a oamenilor de cultură la realizarea marilor idealuri, concretizate in 1918.

Totusi, am subliniat că doar in putine momente, elita romaneasca a actionat consensual. De obicei, ea a fost divizată. Si am dat numeroase exemple, lărgind aria si pentru perioada interbelică. De altfel, acelasi lucru se observă si acum.

Conferinta s-a desfăsurat la Cercul Militar, desi convenisem initial ca ea sa aibă loc la sediul noului Muzeu municipal, unde urma să fie vernisată o expozitie cu gravuri si litografii ale Iasului. In special, mai multe litografii colorate de mână, realizate de J. Rey si tipărite la 1845, la Iasi, de Muller dar si litografii ale Bucovinei, realizate de Oskar Laske. Anuntasem intentia mea de a dona aceste lucrări Muzeului nou infiintat”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Adrian Năstse arată cu degetul spre primarul Iașiului.

”Din păcate, inainte de eveniment, primarul Iasului a interzis folosirea sălii muzeului si i-a interzis directoare Ichim chiar si participarea la evenimentul de la Cercul Militar – unde am vernisat si expozitia de grafică.

In aceste conditii, am decis să revin asupra hotărârii de a dona lucrările si voi astepta, cu răbdare, alegerile locale de anul viitor, cu speranta că iesenii vor alege un om mai intelept, demn de înaintasi”, a spus fostul premier.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel