Adrian Năstase despre alegerea primarilor în două tururi: „După primul tur, aș fi câștigat, de departe, alegerile“

Adrian Năstase vorbește despre alegerea primarilor în două tururi, în contextul în care Guvernul Orban a anunțat că își va asuma răsunderea pe această lege. 

Fostul premier vorbește despre alegerile în două tururi, dând exemplu momentul în care el a candidat la prezidențiale, afirmând că dacă nu ar fi fost „tranzacționismul“ lui Corneliu Vadim Tudor, el ar fi câștigat de atunci alegerile.

„Guvernul Iohannis a decis să-si angajeze răspunderea in Parlament pe chestiunea alegerii primarilor in două tururi de scrutin. In timp, discutii in legătură cu acest subiect au avut loc, in mai multe rânduri, in functie de interesele concrete ale partidelor. Pot fi aduse argumente si in favoarea alegerilor intr-un singur tur dar si in favoarea celor in două tururi.

Chestiunea de esentă este dacă, in alegeri, argumentul fundamental il reprezintă personalitatea, imaginea, calitătile celui care candidează – ceea ce se evidentiază in competitia intr-un singur tur sau va fi determinantă negocierea prin care candidatii iesiti din cursă isi vor negocia, vinde, tranzactiona voturile catre cei rămasi in cursă“, scrie Adrian Năsate pe blogul său.

Citește și: Traian Băsescu spulberă ideea alegerilor anticipate: "Practic, nu e posibil. Teoretic..."

El dă exemplu negocierilor purtate de Traian Băsescu și Vadim Tudor.

„Evident că sunt subiectiv. Alegerile prezidentiale sunt un exemplu de cum functionează alegerile in două tururi. In 2004, după primul tur, as fi căstigat, de departe, alegerile. In turul doi, Băsescu a negociat voturile lui Vadim, supărat acesta că eu am refuzat să-l sprijin pentru a fi ales presedinte al Senatului.

Tranzactionismul este, asa cum a arătat in mai multe cărti ale sale academicianul Răzvan Theodorescu, o trasătură veche a poporului român.

Intrebarea este dacă vrem să continuăm pe acest drum“, conchide fostul lider al PSD.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.23
YesMy