Adeverinţa verde de vaccinare, testare şi vindecare - adoptată în plenul Senatului

Andreea Cosma |
Data publicării:

Senatul a adoptat, marţi, în plen, două hotărâri prin care este de acord cu propunerile de Regulament ale Parlamentului European privind cadrul pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea adeverinţelor electronice verzi - documente interoperabile de vaccinare, testare şi vindecare, în vederea facilitării liberei circulaţii în timpul pandemiei de COVID-19.

Cele două hotărâri aferente propunerilor de Regulamente, care îi vizează pe cetăţenii statelor membre UE şi resortisanţii ţărilor terţe a căror şedere sau reşedinţă pe teritoriul unui stat membru este legală în timpul pandemiei, au înregistrat 111 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi 4 abţineri, respectiv 112 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi 4 abţineri.

Senatul constată că propunerea de Regulament a Parlamentului European privind cadrul pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea adeverinţelor interoperabile de vaccinare, testare şi vindecare respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.

Prin hotărârile adoptate Senatul subliniază, printre altele, că este necesară prevenirea discriminării persoanelor nevaccinate sau nevaccinabile, că strategiile de vaccinare sunt de competenţa naţională a statelor membre.

"Propunerile de Regulament ale PE nu trebuie să prejudicieze capacitatea statelor membre de a lua decizii la nivel naţional din raţiuni de sănătate publica în conformitate cu legislaţia naţionala şi aquis-ul european în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. Acordul provizoriu din 21 mai dintre colegislatori asupra certificatelor digitale ale UE privind COVID 19 pentru a facilita libera circulaţie trebuie să ofere mai multă claritate cetăţenilor", se arată în cele hotărâri.

 

Adeverinţa verde electronică de vaccinare, testare şi vindecare - adoptată în plen



De asemenea, Senatul recomandă ca "statele membre să poată continua utilizarea sistemelor puse în aplicare pe o perioadă de şase săptămâni de la intrarea în vigoare a Regulamentelor până la deplina operaţionalitate pe teritoriul acestora a cadrului pentru adeverinţa electronică".

Cele două Regulamente îi vizează pe cetăţenii statelor membre UE şi resortisanţii ţărilor terţe a căror şedere sau reşedinţă pe teritoriul unui stat membru este legală în timpul pandemiei.

"Prin cele două propuneri de Regulamente se instituie cadrul legal european unitar pentru a avea funcţională o adeverinţă electronică verde, pentru a nu lăsa posibilitatea statelor membre ale Uniunii să legifereze în mod separat şi neunitar, condiţii care ar afecta exerciţiul unei libertăţi fundamentale prevăzute în Tratatul Uniunii - libera circulaţie", a afirmat preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, pe 11 mai, când Comisia a avizat cele două propuneri de Regulamente.

Potrivit preşedintelui Comisiei juridice a Senatului, adeverinţa electronică verde "nu este un document care să conducă la instituirea unei baze de date europene de evidenţiere a celor care s-au vaccinat".

Adeverinţa de vaccinare are trei componente: titularul s-a vaccinat, s-a testat în vederea unei călătorii pe teritoriul unui stat membru sau este vindecat pentru cei care au trecut prin boală.

Ambele Regulamente vor fi suspendate la finalul pandemiei COVID-19 şi se vor aplica din nou în cazul unei alte pandemii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel