Acordul de securitate cu China, respins de 10 state din Pacificul de Sud

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Luni, propunerea făcută de China pentru 10 țări insulare din Pacificul de Sud, pentru un acord major de securitate, a fost respinsă pe fondul îngrijorărilor că o astfel de înțelegere regională ar aduce regiunea sub orbita Beijingului.

Negocierile care au avut loc la Suva, capitala Fiji, între ministrul chinez de externe Wang Yi și liderii celor 10 națiuni din Insulele Pacificului: Insulele Solomon, Kiribati, Samoa, Fiji, Tonga, Vanuatu, Papua Noua Guinee, Insulele Cook, Niue și Statele Federate ale Microneziei, au avut ca scop creșterea semnificativă a implicării Beijingului în securitatea, economia și politica din Pacificul de Sud, anunță swisinfo.ch.

Prin pactul propus, China se angaja să instruiască poliția din Insulele Pacificului, să se implice în securitatea cibernetică, să extindă legăturile politice și să cartografieze zonele maritime sensibile în schimbul unui acces mai mare la resurse naturale terestre și acvatice. Beijingul mai oferea ajutor financiar de milioane de dolari și perspectiva unui acord de liber schimb între China și insulele Pacificului.

Ministrul chinez Wang a anunțat, după negocieri, doar că zece țări din Pacific au fost de acord cu memorandumul de înțelegere privind Noul Drum al Mătăsii, o inițiativă de infrastructură chineză.

Puterile occidentale sunt ostile influenței chineze în regiune, iar Departamentul de Stat al SUA a avertizat țările din Pacificul de Sud să se ferească de „acordurile întunecate și vagi, cu puțină transparență”.

Beijingul dispută cu Washingtonul și aliații săi influența în Pacific, dată fiind importanță strategică a zonei.

Forumul Țărilor din Pacificul de Sud a susținut că „prioritară este lupta împotriva schimbărilor climatice și redresarea după pandemie, nu confruntarea geopolitică dintre puteri”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel