Acord între guvernele din România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria, privind transportul de energie electrică prin Marea Neagră

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Consulate generale noi înfiinţate în Germania. Iohannis a semnat decretele
Consulate generale noi înfiinţate în Germania. Iohannis a semnat decretele

România continuă eforturile de consolidare a securităţii sale energetice. 

La Bucureşti va fi semnat, astăzi, un acord între guvernele din ţara noastră, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria, care prevede construirea unui cablu submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră.

Documentul va fi semnat de şeful statului azer, Ilham Aliyev, precum şi de premierul Nicolae Ciucă, de prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, şi de cel al Ungariei, Viktor Orbán.

La ceremonie, pe lângă preşedintele Klaus Iohannis, va fi prezentă şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Prin acest cablu submarin va fi transportată energie din surse regenerabilă din Azerbaijan în România, via Georgia şi Marea Neagră, după care în Ungaria şi restul Europei.

Acord între guvernele din România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria, privind transportul de energie electrică prin Marea Neagră

 

Evenimentul a fost precedat de semnarea, ieri, a unui contract energetic între companiile naţionale Romgaz din România şi Socar din Azerbaidjan, care va asigura ţării noastre posibilitatea de a accesa la nevoie cantităţi suplimentare gaze naturale, transmite RRA.

”Welcome to Romania! Bun venit în România: E.S. Ilham ALIYEV, Preşedintele Republicii Azerbaidjan; E.S. Irakli GARIBASHVILI, Prim-ministru Georgia, şi E.S. Viktor ORBÁN, Prim-ministru, Ungaria”, a scris, vineri seară, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, care i-a întâmpinat la aeroport pe oficialii care vor participa la semnarea Acordului Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport, potrivit Administrației Prezidențiale.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel