A murit biologul François Gros, unul dintre cei care au descoperit ARN mesager

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
A murit biologul François Gros, unul dintre cei care au descoperit ARN mesager
A murit biologul François Gros, unul dintre cei care au descoperit ARN mesager

Biologul francez François Gros, care a avut o contribuție esențială la dezvoltarea geneticii, fiind unul dintre cei care au descoperit ARN mesager, a murit la vârsta de 96 de ani. Descoperirea sa a permis, aproape 60 de ani mai târziu, o adevărată „revoluție” în tehnologia vaccinurilor, fiind utilizată în premieră împotriva Covid-19, relatează Le Monde.

Alături de alte personalități din domeniul cercetării științifice, François Gros a contribuit la nașterea biologiei moleculare, care a revoluționat științele vieții. 

Împreună cu François Jacob, el a descoperit ARN-ul mesager - intermediarul molecular al codului genetic al ADN-ului - ceea ce a constituit un pas esențial în decodificarea genetică.

„Moștenirea pe care o lasă este o imensă speranță pentru umanitate”, a scris pe Twitter ministrul francez al învățământului superior și al cercetării, Frédérique Vidal.

 

A murit biologul François Gros, unul dintre cei care au descoperit ARN mesager

 

Născut la Paris, la 24 aprilie 1925, într-o familie de „evrei nepracticanți”, François Gros s-a retras la Toulouse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fiind tot timpul „la mâna denunțurilor”, își schimba numele în mod regulat.

A fost un tânăr oarecum cu capul în nori, așa că din greșeală s-a înscris la Facultatea de Științe din Toulouse, crezând că se va înscrie la Medicină.

Pe băncile universității, a dezvoltat o pasiune pentru botanică. După eliberarea țării, s-a înscris la Sorbona, în noiembrie 1944, și a început să lucreze ca voluntar la Institutul Pasteur în 1946. Aici au fost efectuate primele cercetări asupra antibioticelor, inițiate de Alexander Flemming, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul precedent.

La acea vreme, „aproape totul era un proiect de bricolaj”: tânărul biochimist, echipat cu un vas mare plin cu acid, mergea cu autobuzul la abatoarele din Paris pentru a colecta mușchi, ficat și pancreas de vită pentru cercetările sale asupra antibioticelor, după cum el însuși a povestit la un moment dat în memoriile sale științifice.

În 1960, a reușit să identifice pentru prima dată ARN-ul mesager în laboratorul lui Jim Watson de la Harvard. În același timp, alți trei cercetători, printre care biologul francez François Jacob, făceau aceeași descoperire pe coasta de vest a Statelor Unite.

[citeste si]

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel