3,5 milioane de cetățeni din Italia riscă să rămână fără apa de la robinet

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Italia începe să se îngrijoreze în legătură cu riscul unei noi secete majore în 2023, care ar putea fi chiar mai gravă decât cea înregistrată anul trecut, și pregătește un grup de lucru pentru a discuta despre crizele de apă, informează guvernul.

''În baza datelor de care dispunem, este rezonabil să credem că cel puţin trei milioane şi jumătate de italieni vor rămane fără apa de la robinet'', a declarat Francesco Vincenzi, preşedintele Observatorului ANBI privind resursele de apă, citând date ale Consiliului Naţional de Cercetare. Conform Consiliului, un procent între 6% şi 15% din populaţia italiană trăieşte acum în teritorii expuse la secetă severă sau extremă.

Spre sfârşitul weekendului va sosi un val de perturbări atmosferice care, cu siguranţă, nu va fi suficient pentru a schimba soarta unei situaţii care, aşa cum aminteşte Observatorul ANBI privind resursele de apă, este deja compromisă iremediabil. Temperaturile blânde din luna curentă fac ca stratul de zăpadă din regiunile alpine să scadă din ce în ce mai mult. Fluviul Po înregistrează fluxuri sub minimul istoric şi evident mai mici decât 2022.

3,5 milioane de cetățeni din Italia riscă să rămână fără apa de la robinet

 

"Problema secetei este gravă, deoarece avem jumătate din cantitatea de zăpadă în comparație cu media istorică. Avem râuri și lacuri într-o stare foarte critică, bazinele hidroelectrice în dificultate extremă. Trebuie să abordăm problema imediat pentru că afectează atât aspectul uman, cât și cel agricol. Seceta poate avea consecințe cu adevărat grele în țara noastră", a declarat pentru ANSA ministrul Mediului și Securității Energetice, Gilberto Pichetto.

În unele zone din Piemont, au intrat deja în acţiune cisternele. Absenţa ploilor din luna februarie face ca spectrul secetei să se întrevadă şi în zonele tirreniene din centrul Italiei. În regiunea Umbria, scăderea nivelului râului Tibru este constantă, iar Lacul Bracciano este cu 15 cm mai scăzut decât în 2022.

Seceta este un fenomen cu care se confruntă şi restul Europei: din Franţa, unde în unele zone ale ţării momentul raţionalizării apei este din ce în ce mai apropiat, până în Marea Britanie, unde s-a început deja limitarea achiziţiilor unor produse agricole cum ar fi roşiile, ardeii, castraveţii, salata verde, broccoli şi conopida. În Franţa, aşa cum aminteşte asociaţia Coldiretti, absenţa ploii pune în pericol industria parfumurilor, iar restricţiile privind utilizarea apei ar putea fi declanşate încă din martie. Situaţia este atât de presantă, încât ministrul agriculturii, Marc Fesneau, a anunţat că până în iunie vor fi operaţionale 60 de noi proiecte de apă. În Spania, din cauza lipsei precipitaţiilor, este o mare penurie de ghinde cu care sunt hrăniţi porcii din a căror carne se face celebra şuncă Pata negra, potrivit Il Sole 24, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel