Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți noi avertizări de fenomene meteo periculoase, vizând atât canicula extremă, cât și instabilitatea atmosferică accentuată. Bucureștiul și alte 14 județe din sudul și sud-estul țării se află sub cod roșu de caniculă, în timp ce Banatul și o parte din Transilvania se confruntă cu avertizări de vijelii puternice, tot sub cod roșu.
Potrivit meteorologilor, valul de căldură intensă va persista în întreaga țară. Județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Ialomița, Călărași, Ilfov și Capitala sunt vizate de un cod roșu de caniculă valabil până miercuri, la ora 10. În aceste zone, temperaturile maxime vor atinge și chiar depăși 40 de grade Celsius, cu valori cuprinse între 38 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor rămâne tropicale, cu minime termice între 21 și 23 de grade.
Cod portocaliu de caniculă este în vigoare până miercuri dimineață și pentru sudul Banatului, centrul și sudul Transilvaniei, estul și sudul Moldovei, nord-estul Munteniei și sudul Dobrogei continentale. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 36 și 38 de grade, cu minime între 16 și 20 de grade. Disconfortul termic se va menține accentuat, iar ITU va depăși pragul critic de 80 de unități.
De asemenea, Crișana, Maramureș, nordul Banatului și al Dobrogei continentale, nordul și estul Transilvaniei, precum și vestul Moldovei se află sub cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală va depăși ușor pragul critic, temperaturile maxime urmând să se încadreze între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 15 și 18 grade.
În același timp, ANM a emis o avertizare de cod roșu de vijelii puternice pentru județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba și Hunedoara. Fenomenele severe sunt așteptate marți, între orele 15:00 și 21:00, cu rafale de vânt de 90–110 km/h.
Tot marți, între orele 14:00 și 22:00, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei și în cea mai mare parte a Transilvaniei, este în vigoare un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. Aici sunt prognozate vijelii cu viteze de 70–90 km/h, căderi de grindină de dimensiuni medii (2–5 cm), frecvente descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor ajunge la 25–40 l/mp, izolat depășind 50 l/mp.
În plus, un cod galben de instabilitate atmosferică este valabil marți, între orele 8:00 și 23:00, în Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Munteniei și nordul Moldovei. În aceste regiuni se vor semnala intensificări ale vântului și vijelii cu rafale de 60–70 km/h, averse torențiale, descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni (1–2 cm). În intervale scurte sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20–25 l/mp, iar izolat pot depăși 30 l/mp.
Pentru zona litoralului, ANM a emis două avertizări distincte. Miercuri, între orele 10:00 și 21:00, estul județelor Ialomița și Călărași, precum și zona continentală a județului Constanța se vor afla sub cod portocaliu de caniculă. În aceste regiuni, valul de căldură se va intensifica, temperaturile maxime urmând să se situeze între 36 și 38 de grade, iar ITU va depăși pragul critic de 80 de unități, determinând un disconfort termic accentuat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News