Potrivit unor surse guvernamentale, întâlnirea a debutat în jurul orei 20:00, sub forma unei cine de lucru la sediul Guvernului României. La discuții a participat și liderul UDMR, Kelemen Hunor, iar temele abordate au vizat nu doar relațiile bilaterale dintre România și Ungaria, ci și aspecte legate de comunitatea maghiară din România.
Conform primelor informații, pe agenda discuțiilor dintre Viktor Orban și Ilie Bolojan s-au aflat teme de interes bilateral, precum cooperarea transfrontalieră, proiectele de infrastructură comune, situația minorităților, dar și teme regionale în contextul european. Deși nu a fost emis un comunicat oficial până la această oră, este de așteptat ca Guvernul să facă publice concluziile întâlnirii în următoarele zile.
Vizita lui Viktor Orban are loc cu doar două zile înaintea discursului său anual de la Băile Tușnad, un eveniment care, în ultimii ani, a generat controverse în România, în special din cauza unor declarații considerate provocatoare la adresa politicii europene, a NATO sau chiar a României. Anul trecut, premierul ungar a fost criticat vehement după ce a făcut referiri la "amestecul rasial" în Europa, declarații considerate inacceptabile de către mulți lideri europeni, inclusiv din România.
Ce urmărește Viktor Orban?
Este, totodată, prima întâlnire față în față dintre Viktor Orban și Ilie Bolojan în calitate de premieri. De altfel, Orban se numără printre liderii conservatori europeni care și-au exprimat, în trecut, admirația pentru unele reforme administrative promovate în România la nivel local, în special în județul Bihor, condus până recent de Bolojan. Această conexiune ar putea fi un teren fertil pentru inițierea unor colaborări punctuale, mai ales în domenii precum infrastructura rutieră, dezvoltarea economică regională sau gestionarea fondurilor europene transfrontaliere.
Pe fondul acestor discuții, autoritățile române sunt în alertă pentru evenimentul de sâmbătă de la Băile Tușnad. Universitatea de Vară "Tusvanyos", organizată pentru a 34-a oară, adună anual lideri politici, intelectuali, jurnaliști și simpatizanți ai curentului conservator maghiar din Europa Centrală și de Est. Deși oficial este un forum de dezbatere, discursul lui Viktor Orban a devenit an de an un eveniment cu valențe politice clare, în care liderul ungar își conturează mesajele cheie pentru următoarele luni.
Într-un climat politic în care Viktor Orban rămâne unul dintre cei mai vocali opozanți ai politicilor dominante de la Bruxelles, întâlnirea cu Ilie Bolojan poate fi privită atât ca un gest de curtoazie diplomatică, cât și ca o mișcare strategică, prin care premierul maghiar dorește să își securizeze sprijinul comunității maghiare din România și să testeze deschiderea noii conduceri de la București în privința unor dosare sensibile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News