Trump și Putin, convorbire telefonică de două ore. Liderul de la Kremlin refuză să dispună încetarea focului

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Donald Trump și Vladimir Putin
Donald Trump și Vladimir Putin

Convorbirea telefonică de peste două ore cu Donald Trump nu a reuşit să-l convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să dispună o încetare a focului imediată în Ucraina, relatează luni seara The Moscow Times.

Trump a făcut cunoscută poziţia SUA cu privire la încetarea focului şi armistiţiu, dar Rusia va fi gata pentru acestea doar după ce se va ajunge la acorduri corespunzătoare, a declarat Putin, vorbind cu jurnaliştii după discuţia telefonică purtată în cursul după-amiezii cu preşedintele american.

"Principalul lucru pentru noi este să eliminăm cauzele profunde ale acestei crize", a subliniat el.

Deocamdată, Rusia "este pregătită să colaboreze cu partea ucraineană la un memorandum privind un posibil viitor tratat de pace". Acesta va include definirea "unui număr de poziţii, cum ar fi principiile de soluţionare, termenele pentru posibila încheiere a unui acord de pace etc", a enumerat Putin.

Acest memorandum, potrivit preşedintelui rus, ar putea cuprinde şi "un posibil armistiţiu pentru o anumită perioadă de timp, dacă se va ajunge la acorduri corespunzătoare".

Putin i-a mulțumit lui Trump pentru sprijinul SUA

 

Putin a mai spus că i-a "mulţumit" lui Trump "pentru sprijinul acordat de SUA pentru reluarea negocierilor directe între Rusia şi Ucraina" şi a adăugat că conversaţia cu el "a fost foarte semnificativă şi foarte sinceră".

Reluarea negocierilor cu Ucraina vinerea trecută la Istanbul, după o pauză de trei ani, arată că "suntem pe calea cea buna", a spus Putin, citat de agenţiile internaţionale de presă. "Contactele între participanţii la discuţiile de la Istanbul au fost reluate şi acest lucru ne permite să presupunem că, în general, suntem pe drumul cel bun", a adăugat el.

Vladimir Putin refuză să facă concesii pentru că este încrezător în superioritatea forţelor sale pe frontul din Ucraina, au declarat surse apropiate Kremlinului pentru Bloomberg.

Potrivit acestora, preşedintele rus se aşteaptă ca până la sfârşitul anului armata să poată cuceri întregul teritoriu a patru regiuni ucrainene - Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson -, în limitele graniţelor lor administrative.

Delegaţia rusă a cerut, în cadrul negocierilor de la Istanbul de vineri, ca Kievul să-i predea Rusiei complet aceste teritorii, inclusiv a zonelor pe care armata rusă nu le controlează.

Conform unor surse Reuters şi The Economist, delegaţia rusă condusă de Vladimir Medinski, consilierul lui Putin, a ameninţat că Rusia ar putea ocupa încă două regiuni - Harkov şi Sumî - susţinând că Moscova este gata să lupte timp de decenii - aşa cum a făcut-o cu Suedia în timpul lui Petru cel Mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel