Conform unui comunicat al MApN, autorităţile ucrainene au confirmat că au luat măsuri de dispersare a aeronavelor militare de pe aerodromurile din vestul Ucrainei, ca urmare a unor atacuri masive ale Federaţiei Ruse asupra infrastructurii aeroportuare ucrainene.
Ca urmare a acestei situaţii, MApN a informat structurile care coordonează traficul aerian civil, pentru monitorizarea integrată a situaţiei. Totodată, două aeronave F-16 româneşti au decolat, în jurul orei 03:30, din Baza 86 Aeriană Borcea, pentru misiuni de cercetare aeriană, iar în jurul orei 05:00, a fost dat ordin de decolare pentru două aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
"Pe parcursul operaţiunilor desfăşurate în intervalul orar 03:30-06:00, au fost detectate 12 ţinte aeriene ucrainene care au evoluat în spaţiul aerian ucrainean, la nord de frontiera cu România. Patru dintre acestea au pătruns neintenţionat, pentru câteva minute, în spaţiul aerian al ţării noastre, în zonele Sighetu Marmaţiei şi Vicovu de Sus, fără a reprezenta un pericol real pentru securitatea naţională, viaţa persoanelor sau patrimoniul românesc", transmite MApN.
După finalizarea misiunilor, aeronavele F-16 ale Forţelor Aeriene Române au aterizat, în jurul orei 06:00, în baza aeriană de la Borcea, iar aeronavele italiene Eurofighter Typhoon, în jurul orei 07:00, în baza de la Mihail Kogălniceanu.
"Ministerul Apărării Naţionale monitorizează permanent spaţiul aerian naţional şi regional, în strânsă cooperare cu aliaţii din NATO, pentru a asigura siguranţa şi integritatea teritorială a României. Deşi ţara noastră nu este vizată direct, desfăşurarea luptelor din Ucraina, în vecinătatea teritoriului naţional, precum şi atacurile asupra infrastructurii ucrainene impun măsuri pentru protejarea cetăţenilor români şi a infrastructurii naţionale. Măsurile sunt dispuse gradual şi sunt adaptate, în funcţie de categoria şi natura ameninţării, pentru prevenirea producerii unor daune extinse, potrivit competenţelor stabilite de CSAT şi de conducătorii instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională", spune MApN.
De asemenea, România este parte activă în eforturile aliate pentru descurajarea agresiunilor şi apărarea teritoriului şi populaţiei alianţei, conform angajamentelor internaţionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News