Străinii care vor să lucreze în România se vor putea angaja mai ușor și li se dublează perioada autorizației de muncă

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Primăria Romei: Oamenii fug de locurile de muncă. Demisiile depășesc acum numărul pensionărilor / Foto: Unsplash
Primăria Romei: Oamenii fug de locurile de muncă. Demisiile depășesc acum numărul pensionărilor / Foto: Unsplash

O iniţiativă legislativă depusă la Parlament prevede extinderea, de la un an la doi ani, a perioadei pentru care se acordă, se eliberează şi se prelungeşte autorizaţia de muncă pentru cetăţenii străini din afara UE care lucrează în România.

Proiectul modifică în acest sens Ordonanţa de urgenţă 56/2007 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi a fost semnat de 15 deputaţi liberali şi unul USR.

Potrivit proiectului, "autorizaţia de muncă se eliberează pentru o perioadă de cel mult doi ani" - faţă de un an, cât este în prezent - cu excepţia cazurilor privind autorizaţiile de muncă pentru lucrătorii sezonieri.

"Autorizaţia de muncă se prelungeşte automat pentru noi perioade de până la doi ani în situaţia continuării raporturilor de muncă cu acelaşi angajator în baza contractului individual de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată prin prelungirea dreptului de şedere în scop de muncă şi se atestă peri permisul de şedere care se eliberează în acelaşi scop", mai prevede proiectul.

Actul normativ mai stipulează că "în cazul contractelor individuale de muncă încheiate pe perioade determinate, autorizaţia de muncă se prelungeşte pentru perioada solicitată care nu poate fi mai mare de doi ani şi decât termenul de valabilitate al contractului".

"Pentru prelungirea valabilităţii autorizaţiei de muncă peste perioada de valabilitate iniţială a contractului este necesară prezentarea acordului scris al părţilor cu privire la prelungirea valabilităţii contractului, încheiat conform Codului Muncii", mai prevede proiectul.

De asemenea, actul normativ mai abrogă literele a), b), d), e), g) şi h) ale alineatului 1 din articolul 7.

Se simplifică normele pentru angajarea străinilorÎn acest sens, pentru obţinerea autorizaţiei de muncă pentru lucrătorii permanenţi, angajatorul nu va mai trebui să depună la Oficiul Român pentru Imigrări mai multe documente, cum ar fi: actul constitutiv al societăţii comerciale sau actul de înfiinţare a persoanei juridice, precum şi certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului, în copie şi în original; certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului, din care să rezulte că nu s-au operat cereri de înscriere de menţiuni referitoare la existenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive pentru săvârşirea de infracţiuni de către asociatul unic sau, după caz, de asociaţi, în legătură cu activitatea pe care o desfăşoară sau la declararea stării de faliment; certificatul de atestare fiscală emis de administraţia finanţelor publice privind achitarea la zi a obligaţiilor către bugetul de stat; adeverinţa eliberată de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă cu privire la forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant comunicat de angajator potrivit dispoziţiilor legale; dovada publicării anunţului pentru ocuparea postului vacant într-un cotidian de largă circulaţie; copia procesului-verbal întocmit în urma selecţiei realizate pentru ocuparea posturilor vacante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel