Sondaj prezidențiale Nicușor Dan vs George Simion. Ce spune șeful INSCOP

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Florin Răvdan / DC News
Foto: Florin Răvdan / DC News

Alegerile prezidențiale din România intră în linie dreaptă, iar turul al doilea dintre Nicușor Dan și George Simion se anunță a fi unul extrem de strâns, decis la limită. Potrivit sociologului Remus Ioan Ștefureac, directorul INSCOP Research, diferența care părea semnificativă înainte de turul întâi s-a redus considerabil în ultima săptămână, iar dinamica votului s-a schimbat radical.

Remus Ioan Ștefureac, director al INSCOP Research, avertizează că turul al doilea al alegerilor prezidențiale dintre George Simion și Nicușor Dan va fi extrem de strâns și că soarta scrutinului va depinde decisiv de mobilizarea la urne în interiorul țării, nu în diaspora, așa cum s-a întâmplat în trecut.

„Rezultatul final cred că va fi echilibrat, va ține de mobilizarea puternică la vot a ambelor tabere, care, sigur, vor fi intens concentrate până în ultima zi, ultima oră, ultima secundă. Aceste alegeri cred că se vor juca încă o dată la o diferență mică. Iar de data aceasta, miza tradițională nu va mai fi mobilizarea din diaspora, unde intenția de vot e ceva mai clară, ci mobilizarea votului din țară”, a scris Ștefureac pe Facebook. 

Acesta a remarcat o creștere importantă a intenției de participare la vot: dacă înainte de turul întâi estimarea era de circa 50%, acum se vorbește despre o prezență posibilă de peste 63%, ceea ce înseamnă o creștere de 10-13 puncte procentuale. În termeni absoluți, ar însemna cel puțin 1,5 milioane de alegători noi care ar putea apărea la urne în turul al doilea.

„Ultima săptămână a confirmat ceea ce știam de regulă despre competițiile din al doilea tur: o polarizare a societății destul de clară și, evident, o echilibrare puternică a competiției. Dezbaterile cred că au fost utile, românii au avut ocazia să vadă - o parte dintre ei, adevărat - să vadă candidații. Este important pentru ambii candidați să participe în continuare la dezbateri, este cea mai bună șansă a lor de a obține voturi suplimentare. În turul doi orice candidat trebuie să creeze o coaliție de votanți mult mai largă decât bazinul propriu de loiali”, a subliniat sociologul.

Ștefureac a mai spus că Nicușor Dan a recuperat masiv în prima săptămână de după turul întâi: „Dacă pe toate simulările anterioare de tur doi, diferența dintre domnul George Simion și domnul Nicușor Dan varia între 15-20 de puncte - și chiar, să spunem, domnul Nicușor Dan performa ceva mai slab decât alți candidați - după rezultatele turului întâi, candidatul independent a recuperat masiv. Am văzut o mobilizare a alegătorilor din toate zonele, inclusiv ale celor care nu au intrat în turul al doilea, plus foarte mulți alegători noi.”

Potrivit acestuia, trendul prezenței este asemănător cu cel din 2014, când în turul întâi s-a înregistrat o prezență de circa 50%, iar în turul al doilea aceasta a urcat la aproximativ 65%.

 Cum se redistribuie voturile din turul întâi

 

Conform rezultatelor oficiale din turul întâi:

George Simion (AUR) - 3.862.761 voturi (40,96%)

Nicușor Dan (independent) - 1.979.767 voturi (20,99%)

Crin Antonescu (susținut de PSD-PNL-UDMR) - 1.904.000 voturi (20,18%)

Victor Ponta (independent) - 1.239.000 voturi (13,13%)

Elena Lasconi (USR) - 253.000 voturi (2,68%)

Total: circa 9,4 milioane voturi.

▶️ Voturile lui Crin Antonescu (20,18%) - reprezintă cheia turului 2. Electoratul PSD se poate orienta spre Simion, iar cel al PNL spre Nicușor Dan. Fără o susținere oficială, voturile se pot fractura, în funcție de mesaje, emoție și mobilizare.

▶️ Voturile lui Victor Ponta (13,13%) - pot înclina balanța în favoarea lui Simion, având în vedere profilul său naționalist și electoratul nostalgic, dar există și segmente urbane sau moderate care pot migra spre Dan sau pot absenta.

▶️ Voturile Elenei Lasconi (2,68%) - se vor duce aproape integral spre Nicușor Dan, candidatul preferat al USR și fost lider fondator al formațiunii.

▶️ Voturile candidaților mici - sub 1%, pot face diferența la limită, mai ales dacă se păstrează o marjă de eroare sub 2%.

Estimarea lui Ștefureac, privind o prezență de 63% în turul al doilea, echivalează cu aproximativ 1,5 - 1,8 milioane de voturi noi, în funcție de baza reală de votanți. Aceștia pot decide câștigătorul, mai ales dacă provin din orașe mari sau din comunități până acum mai puțin mobilizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel