Rusia, lovită de o secetă cumplită, speră să producă cereale în Siberia, ca să-și salveze economia 

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Lovită de una dintre cele mai grave secete din ultimele decenii, Rusia îşi repoziţionează strategia agricolă, mizând tot mai mult pe vastul teritoriu siberian pentru a-şi menţine statutul de mare putere cerealieră mondială. Ministrul Agriculturii de la Moscova, Oksana Lut, a declarat marţi, în cadrul unei reuniuni guvernamentale desfăşurate chiar în inima Siberiei, că această regiune, împreună cu Orientul Îndepărtat, va juca un rol tot mai important în anii următori pentru securitatea alimentară a Federaţiei Ruse, dar şi pentru exporturile către Asia, în special către China.

Declaraţiile vin în contextul în care sudul european al Rusiei, regiune tradiţional agricolă, se confruntă cu o secetă severă, care pune în pericol atât recoltele actuale, cât şi cele viitoare. Afectate de temperaturi extreme şi lipsa precipitaţiilor, vastele câmpuri din regiuni precum Rostov, Krasnodar sau Volgograd nu mai pot susţine, în forma lor actuală, producţia agricolă la standardele anilor anteriori.

În faţa acestei crize, autorităţile de la Moscova mizează pe o soluţie cu bătaie lungă: exploatarea terenurilor neutilizate din Siberia şi Orientul Îndepărtat. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, aceste regiuni au contribuit deja cu 14% la producţia totală de cereale a Rusiei în 2023. Însă potenţialul este mult mai mare - oficialii estimează că, până în 2030, aceste zone ar putea dubla producţia actuală, întrucât ritmul de transformare a terenurilor pentru uz agricol este de două ori mai rapid decât în Rusia Centrală.

„Siberia devine un motor de dezvoltare agricolă şi sperăm la o creştere semnificativă a volumelor până în 2030”, a afirmat Oksana Lut, adăugând că deja există un surplus anual între cinci şi opt milioane de tone de cereale în aceste regiuni. În anii următori, excedentul ar putea ajunge la 12 milioane de tone - cantitate destinată în principal exportului.

China nu prea vrea cerealele din Rusia

 

China, în viziunea Moscovei, ar trebui să devină piaţa principală de desfacere pentru această abundenţă cerealieră. Totuşi, realitatea economică este mult mai complexă. Beijingul menţine de ani de zile taxe comerciale ridicate pentru cerealele ruseşti, ceea ce a redus drastic exporturile efective. În prezent, Rusia reuşeşte să livreze în China doar în jur de un milion de tone de cereale pe an - o cifră mult sub potenţialul său real şi mai ales în comparaţie cu giganţi agricoli precum Canada sau Australia, care domină piaţa chineză.

Ministrul Agriculturii a subliniat că, deşi terminalul Zabaikalsky - un proiect major de infrastructură situat la graniţa ruso-chineză şi destinat exportului masiv de cereale - are o capacitate anuală de opt milioane de tone, el este în mare parte inactiv de la inaugurarea sa din 2022. Motivul? Lipsa unui acord comercial eficient între cele două puteri. „Am putea exporta 80% din întregul surplus către China prin acest terminal. De aceea, pentru noi, dezvoltarea unui cluster agricol în Siberia este o oportunitate reală”, a precizat Lut, adăugând că negocierile cu partea chineză continuă, deşi progresele sunt lente.

Perioadă grea pentru Rusia

 

Pe lângă aceste provocări logistice şi comerciale, Rusia se confruntă şi cu realităţi climatice care impun ajustări urgente. Deja, autorităţile de la Moscova au fost nevoite să revizuiască în scădere estimările pentru recolta de grâu din 2025 şi, implicit, pentru exporturile planificate în sezonul 2025/2026. Deşi în 2024, conform Serviciului Federal de Statistică, Rusia a reuşit să obţină 125,9 milioane de tone de cereale - dintre care 82,6 milioane de tone au fost grâu - cifrele includ şi noile teritorii anexate recent, iar fără acestea bilanţul ar fi fost şi mai modest. Ministerul Agriculturii menţionează, de altfel, că recolta totală, luând în calcul regiunile anexate, a fost de 129,8 milioane de tone.

Această scădere a perspectivelor agricol-comerciale vine într-un moment delicat pentru economia rusă, supusă sancţiunilor internaţionale, izolării geopolitice şi presiunii de a găsi noi pieţe de desfacere pentru exporturi. În lipsa unor parteneriate clare cu marile economii asiatice, precum China, Rusia riscă să nu-şi valorifice potenţialul agricol, în ciuda investiţiilor făcute în extinderea producţiei în zone precum Siberia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel