Români din diaspora se filmează în timp ce își taie buletinele și pașapoartele românești - VIDEO

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Români din diaspora își taie buletinele și pașapoartele românești (Foto: captură ecran)
Români din diaspora își taie buletinele și pașapoartele românești (Foto: captură ecran)

Sunt români din diaspora care își distrug actele de identitate în semn de protest față de victoria lui Nicușor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ei chiar se îndeamnă în comentarii să nu mai vină acasă sau chiar să renunțe la cetățenia română.  

După anunțarea rezultatului final al alegerilor prezidențiale, în urma căruia Nicușor Dan a fost declarat câștigător și viitor președinte al României pentru următorii cinci ani, mai mulți români din diaspora au început să publice pe rețelele sociale videoclipuri în care își taie buletinele sau pașapoartele românești, în semn de protest.

Gestul, devenit viral în ultimele ore, este o reacție la faptul că, deși George Simion a câștigat votul în diaspora, el nu a obținut majoritatea în țară. Simion a fost votat în Italia, Germania, Spania și Marea Britanie, țări în care trăiesc comunități importante de români. 

În descrierile clipurilor video postate pe TikTok, Facebook și Instagram, românii vorbesc despre o ruptură definitivă față de România, invocând sentimentul de trădare și lipsa de reprezentare în urma rezultatului alegerilor.

Clipuri aici, aici și aici.

„Priviți unde s-a ajuns”, scrie un bărbat în timp ce filmează momentul în care taie cu flexul buletinul românesc.

Altcineva postează: „31 de ani de Diaspora, rămân aici, din păcate România a murit.”

Un alt mesaj simplu: „Adio, România.”

@ecaterinagul140 #???????????????? #Tiktok ♬ sunet original - tuestibaza

 

Românii se îndeamnă în comentarii să renunțe la cetățenia română

 

Comentariile care însoțesc aceste clipuri confirmă că gestul nu este izolat. Mai mulți utilizatori spun că vor face același lucru sau că și-au pierdut complet speranța într-o reconectare cu țara de origine:

„Toți facem asta, avem țara care ne-a adoptat și ne-a dat cetățenie și ne respectă.”
„Eu voi vinde casa în România și îmi voi lua cetățenia italiană. Nu mă mai întorc niciodată în țară! Adio, România.”
„Eu nu îl tai, mai merg o dată în țară să îmi vând casa și renunț la cetățenia română.”
„Am hotărât deja cu familia: mergem și ne cerem cetățenia franceză. Suntem aici de 20 ani. Gata cu România.”
„Toți cei care am votat cu Simion... haideți să renunțăm la cetățenia română. Nu se poate așa ceva.”

George Simion a fost votat în țările cu comunități mari de români 

 

George Simion a câștigat detașat votul românilor din străinătate. În cele mai mari comunități de români din Europa de Vest, Simion a câștigat peste 65% din voturi, doar în Regatul Unit, Irlanda, Franța și Olanda fiind procente sub 60% pentru candidatul AUR. 

Alegerile prezidențiale din 19 mai s-au încheiat cu victoria lui Nicuşor Dan, candidat independent, care a obținut 6.168.642 de voturi, adică 53,60%, potrivit datelor oficiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă după centralizarea tuturor celor 20.085 de procese verbale. Contracandidatul său, George Simion, susținut de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a obținut 5.339.053 de voturi, reprezentând 46,40%.

În total, peste 11,6 milioane de români au mers la vot în turul al doilea, dintre care aproximativ 10 milioane au votat în țară, iar restul, circa 1,6 milioane, au votat în diaspora.

În Italia, țara cu una dintre cele mai numeroase comunități de români, George Simion a câștigat cu 66,78%, în timp ce Nicușor Dan a obținut 33,22%. Diferența este semnificativă. Italia a fost țara în care au votat cei mai mulți români. Aici s-au înregistrat 286 000 de voturi.

George Simion a fost preferat de 67,98% dintre votanții români din Spania, în timp ce Nicușor Dan a obținut 32,02%. Diferența de aproape 36 de procente confirmă o tendință similară cu cea din Italia. 

În Germania, Simion a obținut 68,31% din voturi, în timp ce Nicușor Dan a avut 31,69%. Diferența este consistentă și arată că electoratul activ al AUR a dominat urnele în această țară, unde se estimează că trăiesc aproximativ 1,5 milioane de români. 

George Simion a câștigat și în Marea Britanie, cu 58,46% din voturi, în timp ce Nicușor Dan a strâns 41,54%. Deși procentajul este mai echilibrat decât în alte țări vestice, rezultatul reflectă o prezență importantă a AUR și în rândul comunității românești din Regat.

În Franța, Simion a avut 57,25%, față de 42,75% pentru Dan, iar în Belgia scorul a fost 65,41% pentru Simion și 34,59% pentru candidatul independent.

Republica Moldova - cel mai categoric rezultat pentru Nicușor Dan

 

În Republica Moldova, unde votul a fost atent urmărit de ambele tabere, Nicușor Dan a obținut o victorie categorică, cu 90,38% din voturi. George Simion s-a limitat la doar 9,62%. Acest rezultat este semnificativ, având în vedere discursul unionist al liderului AUR, care părea să-l avantajeze. În realitate, moldovenii au preferat discursul moderat, tehnocrat și fără excese al lui Dan.

Statele Unite și Canada - zone verzi pe harta votului

Și în America de Nord, Nicușor Dan a ieșit câștigător. De exemplu, în Canada, el a obținut 64,78%, față de 35,22% pentru Simion. Aceste voturi au avut o contribuție semnificativă la rezultatul general din diaspora.

În schimb, Nicușor Dan a câștigat detașat în Polonia (81,59%), Cehia (61,95%), Slovacia (82,08%), Ungaria (92,08%) și Bulgaria (76,63%). Rezultate excelente au fost înregistrate și în Serbia (85,13%) și Croația (82,75%). În toate aceste țări, diferențele dintre cei doi candidați au fost de peste 30-40 de procente în favoarea lui Dan. Totuși, voturile din aceste țări au fost mult prea puține să conteze cu adevărat în ecuația câștigătorului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel