Potrivit informațiilor furnizate de Poliția Națională din Spania, cei trei bărbați, dintre care românul juca rolul unui „desokupa”, adică agent informal sau ilegal angajat pentru evacuarea chiriașilor, au pătruns în apartamentul situat pe strada Industria din Palma folosind o copie a cheilor, aflate în posesia proprietarilor. Apartamentul era împărțit între mai mulți chiriași, fiecare plătind 400 de euro pe lună pentru o cameră.
În momentul pătrunderii, cei trei indivizi s-au îndreptat direct către camera ocupată de victima care a formulat plângerea, au început să-i scoată bunurile afară și l-au somat să părăsească locuința. La scurt timp după apelul chiriașului la numărul de urgență, o patrulă a Brigăzii de Securitate Cetățenească a sosit la fața locului, unde a constatat că mai multe obiecte personale erau împrăștiate în fața blocului.
Românul este angajatul unei firme care dă afară chiriașii rău platnici
La intrarea în locuință, polițiștii l-au găsit pe cetățeanul român în timp ce continua să scoată bunurile din camera chiriașului. Românul a declarat că face parte dintr-o firmă de „desokupare”, dar nu a putut oferi niciun document sau informație care să ateste vreo afiliere oficială, nu știa nici măcar numele companiei pentru care pretindea că lucra. A adăugat că era „prima sa zi de muncă” în această presupusă companie.
Proprietarii apartamentului, un bărbat de 59 de ani și o femeie de 57 de ani, au fost și ei prezenți la incident și au încercat să-și justifice acțiunile în fața polițiștilor. Ei au susținut că individul nu și-a plătit datoriile și că era „foarte problematic cu ceilalți colocatari și cu vecinii”. Cu toate acestea, declarațiile lor nu au fost susținute de probele de la fața locului, iar comportamentul celor trei a fost considerat drept o tentativă de evacuare ilegală prin intimidare.
Cum s-a apărat chiriasul rău platnic?
Chiriașul, găsit de agenți la etajul superior, le-a explicat că locuia acolo de aproximativ o lună și jumătate și că a fost forțat să iasă afară, iar accesul în locuință i-a fost blocat. Acesta a declarat că a filmat momentul în care a fost scos afară și că a fost amenințat să nu publice imaginile. De asemenea, o altă persoană care locuia în același apartament a confirmat că cei trei au schimbat încuietoarea ușii după ce l-au dat afară pe chiriaș.
Românul implicat în incident a încercat să-și justifice prezența spunând că a fost amenințat la rândul lui de chiriaș, dar nu a putut oferi detalii concrete despre presupusele amenințări. În lipsa oricărei dovezi care să susțină această afirmație și în baza probelor evidente de la fața locului, polițiștii au decis reținerea celor trei persoane.
Aceștia sunt acuzați de infracțiunea de coacționare, întrucât au exercitat presiuni și amenințări asupra chiriașului, și de infracțiunea agravată de violare de domiciliu, deoarece acțiunea a avut loc în interiorul locuinței ocupate legal de victimă.
După incident, chiriașul a cerut intervenția unei ambulanțe și a recunoscut că a consumat substanțe stupefiante. Cu toate acestea, echipajul medical care a ajuns la fața locului a evaluat că starea sa era stabilă și nu prezenta urgențe medicale.
Cine este românul implicat?
Potrivit sursei citate de presa spaniolă, românul are 37 de ani și a fost angajat neoficial de către proprietarii francezi pentru a participa la evacuarea forțată a chiriașului. Acesta s-a prezentat ca fiind „desokupa”, o practică controversată și adesea ilegală în Spania, prin care indivizi sau firme neautorizate sunt angajate să elibereze locuințe ocupate, fie legal, fie ilegal. Lipsa documentelor și a informațiilor minime despre presupusa companie pentru care lucra sugerează că românul ar fi acționat într-un cadru complet ilegal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News