Român arestat, după ce a dat foc reședinței premierului britanic, Keir Stermer 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Un cetățean român a fost pus sub acuzare în Regatul Unit în legătură cu o serie de incendieri ce au avut loc în nordul Londrei și care vizează în mod direct proprietăți asociate actualului premier britanic, Keir Starmer. Anunțul a fost făcut marți de către Poliția Metropolitană, care a precizat că românul este al doilea inculpat în acest caz complex, investigat în prezent de unitatea antiterorism, având în vedere implicațiile asupra siguranței naționale și legăturile directe cu liderul guvernului britanic.

Bărbatul, identificat drept Stanislav Carpiuc, în vârstă de 26 de ani, cu domiciliul în Romford, o suburbie situată în estul Londrei, este acuzat de „conspirație în vederea comiterii unui incendiu cu intenția de a pune în pericol viața altor persoane”. Carpiuc ar fi acționat în complicitate cu un alt inculpat, cetățeanul ucrainean Roman Lavrynovych, în vârstă de 21 de ani, precum și cu alte persoane deocamdată neidentificate, într-o serie de acțiuni deosebit de grave care au pus în pericol nu doar proprietăți, ci și vieți omenești.

Stanislav Carpiuc a fost arestat sâmbătă, pe Aeroportul Luton din Londra, iar marți, 20 mai, la ora locală 10:00, urma să fie prezentat în fața Tribunalului Westminster, unde magistrații vor analiza probele preliminare și vor decide asupra continuării procesului în instanță. Procurorii susțin că planul celor implicați a fost bine pus la punct, cu intenția clară de a provoca distrugeri și, implicit, teamă într-un context politic tensionat.

A dat foc casei unde știa că ar trebui să locuiască familia premierului britanic

Cazul a căpătat o amploare deosebită după ce în dimineața zilei de 12 mai, autoritățile au fost alertate în legătură cu un incendiu izbucnit la o proprietate din Kentish Town, zonă situată în nordul Londrei și care face parte din circumscripția parlamentară pe care Keir Starmer o reprezintă. Deși nimeni nu a fost rănit în urma incidentului, flăcările au afectat intrarea principală în locuință, fapt care ridică suspiciuni serioase în privința scopului urmărit de autorii faptei. Presa britanică a precizat că Starmer și familia sa au locuit în acea casă înainte ca liderul Partidului Laburist să se mute, în iulie anul trecut, în celebra reședință oficială Downing Street 10, dar că premierul păstrează în continuare proprietatea pe numele său.

În același dosar, anchetatorii au mai identificat alte două incidente incendiare, separate în timp, dar cu trăsături comune: un apartament situat în apropiere și un automobil au fost vizate în mod similar. Ambele au legături cu Keir Starmer, fie prin asociere directă, fie prin rețele personale și profesionale ale acestuia. Astfel, ancheta s-a extins rapid, iar poliția a mobilizat resurse importante pentru a analiza toate pistele posibile, inclusiv o eventuală motivație politică ori extremismul.

O rețea organizată

 

Primul inculpat, Roman Lavrynovych, a fost reținut marți, iar joi a fost oficial pus sub acuzare pentru „trei incendieri cu intenția de a pune în pericol viața altor persoane”. El a apărut vineri pentru scurt timp în fața Tribunalului Westminster, unde a confirmat doar datele personale - numele, vârsta și adresa. În ciuda caracterului limitat al declarației sale, cazul său va continua să fie dezbătut în fața instanței, iar procurorii consideră că tânărul ucrainean are un rol central în întreaga operațiune.

Între timp, poliția a anunțat că un al treilea suspect a fost arestat luni, fiind în prezent reținut pentru cercetări. Detaliile privind identitatea acestuia sau natura presupusului său rol în evenimente nu au fost făcute publice, din rațiuni de securitate și pentru a nu periclita mersul anchetei.

Având în vedere că atacurile vizează în mod direct un oficial de rang înalt al statului britanic, cazul a fost preluat de către unitatea antiteroristă a Poliției Metropolitane, care colaborează îndeaproape cu alte agenții guvernamentale. Potrivit unui purtător de cuvânt al Scotland Yard, natura și modul de operare al incendiilor sugerează un caracter organizat și intenționat, iar faptul că țintele sunt legate de premierul în funcție ridică semne de întrebare serioase cu privire la posibile intenții politice ori chiar teroriste.

Investigațiile continuă, iar autoritățile nu exclud ipoteza că în spatele acestor acțiuni s-ar putea afla o rețea mai largă, care ar putea urmări destabilizarea climatului politic din Marea Britanie, într-un moment în care premierul Starmer se confruntă deja cu presiuni interne și internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel