"Revoluție" la ANAF. Nouă directori de la antifraudă, dați afară de ministrul Nazare 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Un val de disponibilizări fără precedent lovește Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în contextul în care noua echipă guvernamentală condusă de premierul Ilie Bolojan promite o reformă profundă a instituției, acuzată de ani de zile de ineficiență, lipsă de reacție și complicitate tacită în fața evaziunii fiscale.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat public demiterea a nu mai puțin de nouă directori din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală București (DRAF), o măsură considerată de mulți ca fiind primul semnal concret că lucrurile chiar se vor schimba în interiorul uneia dintre cele mai temute, dar și controversate instituții din România.

"Am discutat în detaliu cu noul președinte al ANAF despre necesitatea de a întări acțiunile instituției împotriva evaziunii fiscale. În urma acestor discuții, s-a decis înlocuirea imediată a nouă persoane din structura de conducere a Direcției Regionale Antifraudă București", a declarat Nazare, lăsând să se înțeleagă că epurările ar putea continua și în alte regiuni ale țării.

Cine sunt cei demiși și de ce contează această mutare

Concret, din cele 15 funcții de conducere existente la nivelul DRAF București, nouă au fost eliberate din funcție. Printre cei demiși se numără:

-Inspectorul General Adjunct Antifraudă

-Doi Inspectori-șefi ai Direcției de Control Antifraudă 1

-Șase Inspectori-șefi de Serviciu din cadrul serviciilor de control antifraudă

Este, practic, o restructurare în bloc a nucleului de comandă al uneia dintre cele mai importante direcții din cadrul ANAF, care se ocupă de identificarea și combaterea marilor rețele de evaziune fiscală din Capitală și din zona metropolitană.

Motivul oficial invocat? Inacțiunea. Tergiversarea dosarelor. Lipsa de reacție în fața semnalelor evidente de fraudă fiscală. Ministrul Nazare a fost tranșant: „Este inacceptabil ca semnalele evidente privind evaziunea fiscală să fie ignorate de cei care sunt plătiți să le combată. ANAF trebuie să devină parte a soluției, nu parte a problemei.”

Contextul politic: Bolojan promite reformă dură, sistemul opune rezistență

Această decizie vine la doar câteva zile după ce premierul Ilie Bolojan a anunțat o reformă „din temelii” a ANAF, o instituție care, potrivit surselor guvernamentale, ar opune „o foarte mare rezistență la schimbare”. Mai mulți oficiali din interiorul sistemului fiscal au recunoscut, sub protecția anonimatului, că structura ANAF – în special direcțiile de antifraudă – funcționează pe baza unor rețele interne vechi, unde promovările se făceau pe criterii de loialitate personală, și nu pe baza performanțelor reale.

 Surse din Ministerul Finanțelor afirmă că, în perioada următoare, urmează și un audit complet al activității direcțiilor antifraudă din întreaga țară, cu posibile epurări similare și în structurile din Cluj, Iași, Constanța sau Timișoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel