O româncă, abia întoarsă de la Lidl, spune că nu se mai poate trăi în Franța din cauza scumpirilor: "Sari peste mese. Asta trăim"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Tot mai mulți români din diaspora încep să simtă din plin efectele inflației galopante și ale crizei economice care nu iartă pe nimeni, indiferent de țara în care s-au stabilit. Alina, o româncă stabilită de mai mulți ani în Franța, a făcut o mărturisire tulburătoare, care surprinde în cuvinte simple o realitate dureroasă: traiul de zi cu zi a devenit un lux, iar mesele regulate sunt tot mai greu de asigurat.

„Șoc și groază. 428 de euro am dat pe cumpărături alimentare pentru o săptămână”, a spus ea, vizibil revoltată și neputincioasă. Nu a fost vorba de produse gourmet, nici de sticle de vin de colecție sau delicatese scumpe. „Am cumpărat de la Lidl, și nu e mâncare de lux – doar mâncare obișnuită, pentru o familie care vrea să trăiască decent: carne, legume, lactate, ceva produse de bază. Asta a costat 428 de euro. Cumpărături dintr-un supermarket de buget”, povestește Alina.

Mesajul ei a devenit rapid viral în comunitățile de români din Franța, pentru că rezumă perfect ceea ce tot mai mulți trăiesc pe pielea lor: costul vieții a trecut demult de limita suportabilului. „Nu mai vorbim de costuri ale vieții. Vorbim de costuri de supraviețuire. Asta trăim acum, Franța 2025. Ori câștigi bine, ori începi să sari peste mese”, spune femeia, cu o sinceritate crudă. 

Deși Franța rămâne în continuare una dintre cele mai dezvoltate economii din Europa, creșterea prețurilor la alimente, utilități și combustibili a devenit un fenomen care afectează toate categoriile sociale, inclusiv clasa de mijloc. Salariile par să fi rămas în urmă, iar autoritățile, acuzate de lipsă de reacție, par să ignore suferința oamenilor simpli.

„Statul și supermarketurile se uită în altă parte. Până când? Până când?”, întreabă retoric Alina. Nu este doar o întrebare disperată, ci un avertisment: răbdarea oamenilor se apropie de limită.

"Am cumpărat de 400 de euro și nici nu am ce găti"

Ea povestește că, deși coșul de cumpărături părea consistent la casă, când a ajuns acasă și a început să despacheteze, sentimentul a fost dezolant. „Când scoți din sacoșe, parcă nici n-ai luat nimic. Tot n-ai ce găti. Nici nu știu ce să mai zic”, mărturisește românca. Cu alte cuvinte, banii se duc, dar frigiderul rămâne aproape gol, iar mesele devin tot mai improvizate.

Fenomenul nu este izolat. În ultimele luni, tot mai mulți cetățeni francezi și imigranți s-au plâns în mediul online de prețurile explozive la alimente. Potrivit unui raport recent al Institutului Național de Statistică și Studii Economice (INSEE), inflația alimentară în Franța a ajuns în 2025 la un nivel istoric, cu scumpiri medii de peste 11% față de anul precedent. Produse precum carnea, ouăle, lactatele și legumele au cunoscut cele mai abrupte creșteri, unele chiar cu 30-40%.

Deși guvernul de la Paris a promis diverse măsuri de sprijin pentru familiile vulnerabile și a cerut „moderație” din partea marilor lanțuri de distribuție, efectele întârzie să se vadă. Oamenii se simt abandonați, iar vocea Alinei este doar una dintre multele care se ridică dintr-un cor tot mai puternic al nemulțumirii.

Salariile mici fac traiul tot mai greu

 

Pentru românii din diaspora, care au plecat cu speranța unui trai mai bun, prezentul devine apăsător. Mulți dintre ei muncesc în condiții dificile, în construcții, în curățenie sau în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice, iar acum descoperă că salariile lor nu mai acoperă nici măcar strictul necesar.

„Sari peste mese. Asta trăim”, spune Alina - și în spatele acestor cuvinte se ascund zeci de mii de drame cotidiene. Mame care cumpără mai puțin ca să le ajungă și pentru copiii lor, familii care renunță la micile bucurii, oameni care trăiesc în anxietatea facturilor și a rafturilor tot mai goale.

Franța, ca și multe alte țări europene, traversează o perioadă complicată. Însă pentru cei care nu beneficiază de privilegii, de venituri mari sau de sprijin instituțional, realitatea este sumbră. Nu se mai pune problema de „a trăi bine”. Ci doar de a supraviețui de la o săptămână la alta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel