O nouă lege rusă ar retrage cetățenia dobândită pentru discreditarea operațiunii din Ucraina

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O nouă lege rusă ar retrage cetățenia dobândită pentru discreditarea operațiunii din Ucraina / Foto: Unsplash
O nouă lege rusă ar retrage cetățenia dobândită pentru discreditarea operațiunii din Ucraina / Foto: Unsplash

Amendamentele propuse la legea cetățeniei ruse ar permite retragerea cetățeniei dobândite pentru trădare și discreditarea operațiunii militare din Ucraina, a relatat miercuri presa rusă.

La scurt timp după ce și-a trimis armata în Ucraina, în urmă cu puțin peste un an, Rusia a introdus legi radicale pe timp de război pentru a reduce la tăcere vocile disidente. De atunci, a extins cenzura.

Rusia numește acțiunea sa în Ucraina o "operațiune militară specială", în timp ce Ucraina și aliații săi spun că acesta este un eufemism pentru o agresiune în toată regula pentru a acapara terenuri.

 

Amendamentele propuse au fost înaintate comisiei



Amendamentele privind retragerea cetățeniei celor care au dobândit-o se referă la "trădare, discreditând operațiunea militară specială", a citat agenția de știri RIA pe Konstantin Zatulin, prim-vicepreședinte al comisiei parlamentare pentru afacerile Comunității Statelor Independente (CSI).

CSI a fost formată în 1991 de Rusia și un grup de foste republici sovietice. În 2022, pe baza datelor Ministerului rus de Interne, peste 691.000 de persoane au primit cetățenia rusă, dintre care aproape jumătate provin din țările CSI.

Marți, camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a votat pentru aprobarea unui amendament la un proiect de lege care îi va pedepsi pe cei care se fac vinovați de discreditarea grupurilor de "voluntari" care luptă în Ucraina.

 

"Discreditarea" armatei poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare



Kremlinul susține că majoritatea rușilor sprijină acțiunea sa în Ucraina, iar sondajele de opinie susțin această afirmație.

Cu toate acestea, sute de mii de persoane care nu sunt de acord cu decizia sau se tem de recrutare au fugit din țară, iar cei care au rămas, riscă să fie încarcerați dacă se consideră că au discreditat armata.

"Discreditarea" armatei poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, în timp ce răspândirea de informații false în mod deliberat despre aceasta poate atrage o pedeapsă de 15 ani de închisoare, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel