Nicușor Dan, mesaj pentru românii din diaspora, după validarea ca președinte: "Știu bine ce gândesc"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
sursa foto: Inquam Photos / George Călin
sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele ales al României, Nicușor Dan, a transmis un mesaj clar și ferm către românii din diaspora, în cadrul Galei RePatriot: statul român trebuie să devină un partener real și eficient al celor care doresc să investească în țară, după ani de muncă în străinătate. Declarația vine într-un context în care diaspora a jucat un rol esențial în mobilizarea civică, chiar dacă, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a votat într-un procent covârșitor pentru contracandidatul său, George Simion.

„Cred că, la un moment dat, inițiativa dumneavoastră privată va avea sprijinul statului român, pentru că este normal să se întâmple lucrul acesta”, a spus Nicușor Dan în deschiderea evenimentului, adresându-se antreprenorilor români din diaspora. Președintele ales a afirmat că cunoaște „destul de bine modul în care gândesc românii din diaspora". Dan a menționat că aceștia își doresc un stat previzibil, stabil, capabil să le ofere garanții în fața haosului birocratic care încă afectează mediul de afaceri din România.

„Cineva care a muncit șase - zece ani, și care deja își face vacanțele în România, și nu în altă parte, și vrea să vină aici să investească, trebuie să aibă un sprijin într-o instituție a statului român care să îi dea garanția că nu va pierde timp în niște hățișuri birocratice și își va cheltui banii înainte să înceapă afacerea pe care o are”, a punctat Nicușor Dan.

Acesta a subliniat că este necesară o abordare sistematică din partea statului român pentru a înțelege și rezolva real și concret obstacolele întâmpinate de investitori, în special de cei din diaspora. „Statul român trebuie să vadă în mod sistematic care sunt obstacolele cu care se confruntă investitorii și să rezolve acele aspecte”, a declarat președintele ales.

În discursul său, Nicușor Dan a vorbit și despre necesitatea unui echilibru între sectorul public și cel privat. „Cred că sunt două lucruri de spus. Unu: să încercăm să avem un echilibru între cum cheltuie statul din banii pe care privatul îi produce - foarte, foarte important! Și doi: să reușim să avem acel mediu competitiv care să stimuleze, nu să inhibe inițiativa privată în economie”, a adăugat acesta.

Nicușor Dan va avea un reprezent pentru relația cu românii din diaspora

 

Un mesaj important a fost adresat și în ceea ce privește consolidarea relației dintre Președinție și diaspora: „Va exista un reprezentant activ al președintelui în relația cu românii din diaspora.” Această inițiativă vizează o colaborare mai strânsă, transparentă și eficientă între instituțiile statului și comunitățile românești din afara granițelor.

Declarațiile vin în contextul unui scrutin electoral recent, în care diaspora s-a mobilizat masiv, dar a acordat un sprijin majoritar contracandidatului lui Dan. George Simion, liderul AUR, a obținut în turul al doilea 60,99% din voturile românilor din diaspora, în timp ce Nicușor Dan a primit doar 25,45%. Cele mai mari procente pentru Simion s-au înregistrat în Germania (74,31%), Spania (73,59%) și Italia (73,66%), în timp ce Dan a câștigat doar în Republica Moldova și Elveția.

Disproporția clară dintre votul din diaspora și cel din țară — unde Nicușor Dan a câștigat alegerile cu 53,6% din voturi — subliniază nevoia urgentă de reconectare între autoritățile statului și cetățenii români plecați în afara granițelor. Discursul președintelui ales pare să marcheze o primă încercare de apropiere și reconciliere, prin asumarea unui dialog deschis și a unor măsuri concrete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel