Nicușor Dan a explicat cum va tăia pensiile speciale 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Pancartele afișate în Parlament (Foto: Facebook/USR)
Pancartele afișate în Parlament (Foto: Facebook/USR)

Președintele României, Nicușor Dan, a declarat, într-o conferință de presă susținută luni, 14 iulie, la Palatul Cotroceni, că reforma pensiilor speciale intră într-o etapă ireversibilă, cu accent pe modificarea legii care reglementează statutul magistraților. Șeful statului a vorbit apăsat despre abuzurile tolerate de-a lungul anilor în sistemul de pensii speciale și despre impactul negativ al acestora asupra funcționării justiției în România.

„A fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul”, a spus Nicușor Dan, care a criticat politica legislativă care a permis ca în anumite cazuri pensia unui magistrat să depășească consistent venitul din perioada activă. „Evident că atunci când într-o meserie se întâmplă asta, stimulezi oamenii să iasă din sistem”, a adăugat președintele.

Cu alte cuvinte, statul a creat o portiță care a funcționat ca un accelerator spre pensionări premature. Cei care ajungeau la pragul de pensionare aveau tot interesul să părăsească sistemul imediat, tocmai pentru a beneficia de pensii generoase, garantate și netaxate în mod real. Președintele susține că această spirală s-a accentuat în ultimii ani, și din cauza unor „mesaje heirupiste”, care au creat panică în rândul magistraților, determinându-i pe mulți să se pensioneze anticipat de teama că li se vor tăia drepturile.

„A doua greșeală față de magistrați a fost că, în ultimii ani, față de situația evident nepotrivită care a fost creată, au fost mesaje heirupiste care au făcut ca, din zona de magistrați și procurori, foarte mulți să iasă la pensie și, în felul ăsta, din păcate, prin pierderea unor profesioniști, calitatea actului de justiție a scăzut în România”, a precizat Nicușor Dan, explicând astfel mecanismul prin care sistemul judiciar a pierdut oameni valoroși în mod accelerat.

Prevederea tranzitorie care schimbă jocul

În centrul reformei anunțate de șeful statului se află modificarea legii magistraților. Această lege, una dintre cele mai sensibile din punct de vedere politic și juridic, va rămâne în vigoare cu o prevedere cheie: cei care întrunesc în prezent condițiile de pensionare, adică îndeplinesc vârsta și vechimea necesare, nu vor pierde drepturile actuale dacă aleg să iasă la pensie mai târziu.

„Mesajul este foarte ferm: în legea magistraților, în acest moment, există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare la acest moment își păstrează drepturile pe care legea le prevede acum, în ipoteza în care vor ieși la pensie mai târziu. Vreau să transmit că această prevedere tranzitorie va rămâne în legea magistraților. Adică mesajul meu este că toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare nu trebuie să se precipite să iasă din sistem, pentru că această prevedere va rămâne în vigoare”, a afirmat Nicușor Dan.

Declarațiile lui Nicușor Dan vin într-un context în care pensiile speciale reprezintă una dintre cele mai tensionate teme ale spațiului public. România s-a angajat în fața Comisiei Europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să reformeze drastic aceste categorii de pensii. Cele mai vizate sunt pensiile magistraților, care în prezent pot depăși chiar și 25.000 de lei pe lună, în condițiile în care unele se acordă după numai 25 de ani de muncă și la vârste sub 50 de ani.

Potrivit normelor actuale, judecătorii și procurorii se pot pensiona anticipat după 25 de ani de activitate, indiferent de vârstă, beneficiind de o pensie care poate reprezenta 80-100% din veniturile din ultimul an. În practică, prin cumulul de sporuri și indemnizații, pensia poate depăși salariul lunar pe care l-au avut în activitate.

Modificarea acestor prevederi este inevitabilă, susține președintele, dar trebuie făcută cu prudență și respectând principiul neretroactivității. Tocmai de aceea, includerea prevederii tranzitorii în legea magistraților este crucială pentru ca România să nu se confrunte cu un nou val de pensionări masive, care ar lăsa instanțele fără resursă umană calificată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel