Mugur Isărescu: Celulă de criză la BNR, după prăbușirea cursului valutar 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat detalii despre perioada de foc pe care a traversat-o România în timpul alegerilor pentru președintele țării. Isărescu spune că BNR a "aruncat" pe piață sume foarte mari de euro, pentru a putea ține în frâu cursul euro, care explodase.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a oferit detalii tulburătoare despre perioada tensionată în care România s-a aflat în timpul alegerilor prezidențiale, descriind un scenariu aproape dramatic în care BNR a fost nevoită să intervină masiv pentru a evita prăbușirea monedei naționale. Situația, spune Isărescu, a fost una de „foc”, în care BNR a „aruncat” pe piață sume impresionante de euro pentru a tempera explozia cursului valutar.

„Ne-am jucat cu focul, noi ca țară. Dacă cineva vorbește de naționalizare, piața de capital ce poate să facă? Da, stăm să ne taie capul. Bineînțeles că pleacă”, a spus guvernatorul, avertizând asupra fragilității echilibrului economic într-un climat politic tensionat.

În ziua alegerilor, dar și imediat după, BNR a intervenit agresiv. Isărescu a confirmat că sumele vehiculate pentru a apăra cursul au fost „foarte mari”, iar în spatele deciziilor s-a aflat o adevărată celulă de criză, organizată în cadrul Băncii Naționale. Această celulă a funcționat timp de două zile, reunind inclusiv reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, cu scopul de a găsi soluții rapide și eficiente pentru a stopa deprecierea leului.

Isărescu: Un curs sub 5 lei pe euro, imposibil de apărat

 

Guvernatorul BNR a mai spus, în acele momente, apărarea unui curs de sub 5 lei pentru un euro devenise imposibilă, nu doar din cauza pierderii din rezervă, ci și din cauza presiunilor externe. „Deși noi nu pierdem din rezervă. Schimbăm o parte din rezervă cu lei, vindem valută și cumpărăm lei de pe piață”, a explicat Isărescu. Pe lângă cursul valutar, BNR a trebuit să asigure și lichiditatea necesară în sistem, pentru ca plățile publice - inclusiv pensiile - să poată fi efectuate fără întârzieri.

El a atras atenția asupra unui alt pericol: capitalurile speculative, care, într-un context instabil, se pot suprapune peste ieșirile de capital obișnuite, accentuând criza. În această conjunctură tensionată, BNR a fost nevoită să acționeze cu fermitate pentru a limita efectele negative asupra economiei. „Cred că ar fi dat mult mai rău ca leul să se fi rupt chiar în pragul turului al doilea și mai ales între timp să apară dificultăți și în ceea ce privește onorarea unor plăți publice”, a mai adăugat guvernatorul.

Declarațiile sale vin într-un moment în care moneda națională continuă să resimtă presiuni. Marți, 20 mai, euro a fost cotat la 5,07 lei, după ce cu o zi înainte cursul urcase la 5,4 lei - o fluctuație semnificativă, care ilustrează volatilitatea extremă a pieței în această perioadă.

În plan macroeconomic, Mugur Isărescu a amintit și de revizuirea prognozelor privind inflația. În luna februarie, BNR a ajustat prognoza pentru finalul anului 2025 la 3,8%, față de estimarea anterioară de 3,5%. Pentru sfârșitul lui 2026, banca centrală estimează o inflație de 3,1%. Între timp, datele arată o evoluție sinuoasă a inflației: 4,95% în ianuarie 2025, urcare la 5,2% în februarie, coborâre la 4,8% în martie, și din nou o ușoară creștere în aprilie, la 4,9%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel