Momentul în care un transportor Piranha 3C al Armatei Române se scufundă în Dunăre. Reacția MAPN - VIDEO

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Imaginile cu transportorul blindat Piranha care se scufundă în Dunăre (Sursa foto: Captură video)
Imaginile cu transportorul blindat Piranha care se scufundă în Dunăre (Sursa foto: Captură video)

Un transportor Piranha 3C al Armatei Române s-a scufundat, pe 03 iunie, în timp ce încerca să traverseze brațul Borcea al Dunării. Totul s-a petrecut în timpul exercițiilor militare Saber Guardian 23. Reacția MAPN în urma incidentului. 

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu un transportor blindat Piranha 3C al Armatei Române care se scufundă în Dunăre. În imagini se poate observa cu vehiculul a plutit câţiva metri, s-a înclinat brusc şi a dispărut sub apă. Din fericire, niciun membru al echipajului nu a fost rănit.

VIDEO

 

@cristipopovicionline #fy #fyromania #foryou #foryouromania #mapn ♬ original sound - Cristi Popovici

Cum explică MAPN scufundarea transportorului blindat

 

„Evenimentul la care se face referire a avut loc sâmbătă, 3 iunie, în jurul orei 9, în raionul de instruire din zona Bordușani, jud. Ialomița, pe timpul unei secvențe de antrenament care a presupus traversarea Brațului Borcea cu mijloace blindate amfibii. În cadrul acestor activități a fost înregistrat un eveniment soldat cu scufundarea și recuperarea ulterioară a unui transportor blindat. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit în urma acestui eveniment”, transmite MApN.

Potrivit ministerului, în timpul executării manevrelor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor blindat de tip Piranha 3C, din înzestrarea Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a raportat infiltrarea apei în interiorul mașinii de luptă.

„În urma aplicării în regim de urgență a procedurilor standard de salvare și evacuare a personalului, toți membrii echipajului au fost aduși la mal în siguranță. Transportorul s-a scufundat la o distanță de aproximativ 15 m față de mal, la o adâncime de aproximativ 8 m”, spune MApN.

„Ulterior, în data de 4 iunie, mașina de luptă a fost recuperată cu ajutorul unor echipamente de intervenție și evacuare de mare capacitate din dotarea structurilor de sprijin logistic și evacuată către o bază de reparații a Statului Major al Forțelor Terestre”, mai spune ministerul care informează că la această dată „sunt în desfășurare procedurile de evaluare a stării tehnice a transportorului, care a intrat deja în lucrări de întreținere, în vederea repunerii în stare de operativitate”.

„La nivelul Statului Major al Forțelor Terestre a fost constituită o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui eveniment de instruire. De asemenea, în urma formulării concluziilor comisiei de cercetare, vor fi analizate, pe baza datelor colectate, nevoile de ajustare a procedurilor de operare în situații similare, pentru limitarea pe viitor, la maximum posibil, a riscurilor presupuse de executarea în situații reale a procedurilor de forțare a cursurilor de apă”, mai transmite MApN.

Procedurile au fost respectate

 

Generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a precizat presei imediat după incident că procedurile au fost respectate iar blindatul Piranha 3 a fost recuperat rapid cu ajutorul Forțelor Navale Române. Niciun militar nu a fost rănit.

„Activitățile de instruire pe care le desfășurăm sunt apropiate de condițiile luptei reale. În momentul în care sunt executate asemenea activități recunoaștem că lucrurile pot lua o turnură ciudată. Nu e nimic anormal. E un incident pe care îl avem în cercetare în acest moment. Încercăm să învățăm zilnic din ceea ce facem pentru ca atunci când va fi să acționăm în mod real să nu se întâmple așa ceva. Am respectat procedurile de operare pe care le avem în acest moment în vigoare care cel mai probabil în urma investigațiilor pe care le vom desfășura vor fi adaptate astfel încât incidente similare să nu se mai producă în viitor.

Suntem bucuroși că militarii care au acționat pe acel mijloc de luptă au respectat procedura și au ieșit teferi în urma incidentului. Mai mult decât atât recuperarea unui vehicul care nu funcționează e parte a activității de zi cu zi a noastră. Nu e cu nimic mai spectaculos ca atunci când un tanc ori alt mijloc de luptă rămâne împotmolit în noroi. Un vehicul de recuperare a executat procedurile normale pentru a recupera vehiculul din apă. Am cooperat cu cei de la Forțele Navale. Cu ajutorul scafandrilor de luptă care acționează pe Dunăre am reușit identificarea rapidă a locului în care vehiculul era staționat”, a precizat generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, potrivit DefenseRomânia.

 

---------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel