Mâncare retrasă din supermarketurile italiene după trei decese şi 66 de infecții cu listeria

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Din 2020, Italia se confruntă cu o serie de cazuri de listeria, o boală gravă care îi afectează pe cei care consumă alimente contaminate, cauzate de aceeaşi tulpină bacteriană (St 155). În ultimele luni, potrivit Ministerului Sănătăţii, afr fi existat "trei decese de persoane aflate în condiţii fragile din cauza vârstei şi a patologiilor concomitente". 

Două dintre acestea erau deja cunoscute la începutul lunii iulie şi au avut loc în Lombardia şi Emilia-Romagna. Cazurile, în schimb, conform analizei aprofundate a unui grup de lucru creat pentru a se ocupa de urgenţă, ar fi fost 66, dintre care unele persoane ar fi ajuns la spital.

A fost nevoie de timp pentru a înţelege care a fost cauza infecţiilor la oameni, care au început să fie văzute în urmă cu doi ani. Mult timp au existat suspiciuni legate de un tip de formaggio şi au fost trimise şi reclamaţii pentru acest produs către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor. Apoi, în această vară, au avut loc nişte confirscări de pui şi curcan.

Problemă majoră cu crenvurștii

 

Pe 23 septembrie, a sosit un comunicat de presă de la minister, în care se explica faptul că verificările efectuate de grupul de lucru "au relevat o corelaţie între unele dintre cazurile clinice şi prezenţa tulpinii Listeria St 155 în crenvurşti pe bază carne de pasăre produsă de firmă Agricola Tre Valli. Prezenţa a fost confirmată şi prin prelevarea de probe efectuată la fabrică". Compania implicată, care produce pentru mai multe firme, "a iniţiat toate măsurile de protecţie pentru consumator prin retragerea loturilor care au fost pozitive şi în aplicarea principiului precauţiei maxime, a tuturor celor produse înainte de 12 septembrie 2022. De asemenea, a transmis un comunicat, care confirmă ceea ce a fost deja indicat pe produse direct în punctele de vânzare".

Oricum, cercetările asupra cauzelor bolii nu s-au încheiat. Ministerul a anunţat noi investigaţii pe alte loturi şi, de asemenea, "pe alte tipuri de produse, care ar putea avea legătură cu cazuri umane".

Listeria poate contamina foarte ușor alimentele

 

"Listeria monocytogenes" este o bacterie care poate fi prezentă în sol, apă şi vegetaţie şi poate contamina alimente precum laptele, legumele, brânzeturile moi, carnea insuficient gătită, cârnaţii uşor asezonaţi. Transmiterea la om are loc prin intermediul alimentelor. "Copiii şi adulţii sănătoşi se pot infecta ocazional, dar rareori dezvoltă o boală severă, spre deosebire de persoanele debilitate, imunodeprimate şi de femeile însărcinate, la care boala este mai gravă". Boala se poate prezenta ca o gripă, dar şi la cei fragili cu infecţii răspândite în tot corpul şi meningită. Bacteria rezistă la temperaturi scăzute, dar este foarte sensibilă la cele înalte. Din acest motiv, gătitul alimentelor este prima măsură de precauţie pentru a evita infecţia.

Ministerul Sănătăţii invită consumatorii să păstreze cu grijă alimentele, iar în cazul specific al crenvurştilor să respecte regulile de preparare indicate pe ambalaj, "care presupun în mod normal gătirea înainte de consum", relatează Rador. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel