Italia. Bătrână ținută în captivitate timp de 22 de ani de rudele sale: „Mă spălam o dată pe lună. Palme și insulte dacă vorbeam“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O femeie de 67 de ani a fost ținută timp de 22 de ani închisă într-o cocioabă de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ea: Fratele și cumnata sa. Femeia din Campobasso, Italia, spune că a îndurat frig, foame, bătăi și insulte de-a lungul anilor. 

Femeia de 67 de ani închisă într-o cocioabă de fratele ei și soția lui: “Mâncam ce-mi dădeau, cereri făcute verbal de la fereastră...“. În cocioaba în care a fost reținută nu exista încălzire, iar iarna purta haine vechi și murdare, spune femeia care a fost ținută captivă timp de 22 de ani.  Femeia era închisă într-o mică magazie lângă magazia de lemne: rareori se putea spăla într-o albie veche, de rufe.

“Dar chiar ai venit aici ca să mă eliberezi? Nu mai vreau să stau în acest loc...“, a spus femeia când carabinierii de la compania Bojano au deschis ușa închisorii sale. Femeia 67 de ani - care a părut imediat îngrozită oamenilor carabinierilor, cu ochii mari, corpul subțire - la început nu a vrut să vorbească. Dar apoi cuvintele liniștitoare: "Doamnă, nu vă temeți, suntem aici pentru dumneavoastră" au convins-o. Apoi a zâmbit câteva clipe și apoi a început să plângă, un plâns eliberator", povestește unul dintre anchetatorii care au luat parte la raidul de vineri, în ferma de la poalele dealului pe care este cocoțat satul medieval Casalciprano.

Italia. Bătrână ținută în captivitate timp de 22 de ani de rudele sale

 

Văduvă din 1995, femeia locuia aici cu fratele ei și soția lui, care de la o zi la alta hotărâseră să îi ia libertatea, transformând-o într-o pustnică, în acea cocioabă mizerabilă de lângă o magazie de lemne: închisoarea din care o luaseră carabinierii. Lucidă și clară, într-o audiere protejată, asistată de psihologul desemnat de procuror, și-a început relatarea astfel: “Nici măcar nu m-au lăsat să fac baie.... Puteam să mă spăl o dată pe lună în cada de rufe“.

Femeia a relatat că a fost segregată, "adusă la tăcere, am primit palme și insulte dacă vorbeam fără să mi se dea mai întâi permisiunea". De asemenea: “Am mâncat ce mi-au dat, cereri făcute verbal de la fereastră...“. În cocioaba în care a fost ținută timp de 22 de ani nu exista nici măcar încălzire. “Iarna, pentru a mă adăposti de frig, foloseam pături..... Apoi am purtat hainele pe care le aveam cu mine când m-am mutat. Televiziune? Nu, nu a existat“, povestește femeia, citată de Corriere della Sera.

„Chiar ați venit să mă salvați?“

 

Căpitanul Edgard Pica, căruia i-a fost adresată direct scrisoarea anonimă care a deschis ancheta, a fost frapat de "capacitatea de rezistență" dovedită a acestei femei. La ea a învins capacitatea de a îndura privațiunile severe pe care le-a suferit, de la libertatea personală la cea de exprimare și autonomie, demonstrând dorința de a trăi și de a ieși din coșmarul în care trăia. Și nu numai atât. Văduva a cerut de fiecare dată ajutor, cu încercări care au rămas neascultate prea mult timp. A făcut acest lucru probabil contactând, cine știe cum, vreo cunoștință: poate unul dintre cei care au trimis pontul anonim.

Eliseo Castelli, în vârstă de 47 de ani, primarul din Casalciprano, asigurător de profesie se declară “consternat de această veste. Luăm act de faptul că doamna se află acum într-un centru protejat și va fi asistată, dar noi suntem în orice caz garanți: să evităm acum atribuirea de responsabilități și vinovății, inclusiv pentru a proteja viața privată a persoanelor implicate“.

„Mă spălam o dată pe lună. Palme și insulte dacă vorbeam“

 

Primul cetățean al urbei face apel la prudență. “Nu sunt eu cel care să stabilească responsabilitatea, dar cer să se respecte viața privată până când un judecător stabilește dacă a fost sau nu comisă o infracțiune“. Primarul spune, de asemenea, că abia de curând a aflat de această sitație: “În municipalitate, nu cu mult timp în urmă, am primit o comunicare din partea carabinierilor și în acel moment am activat serviciile sociale. Asistentul social a efectuat vizitele și investigațiile necesare. Nu știu cu ce rezultat, pentru că, intervenind procuratura, aceste chestiuni au devenit secrete“.

„Din câte știu eu, această persoană ieșea din când în când“, adaugă Castelli, puțin perplex, „aici în sat o vedeau în mașină cu rudele. Și apoi, o persoană care este segregată acasă timp de 22 de ani probabil că nu merge la coafor. Cât despre văduvă, sunt primar de 12 ani, dar nu-mi amintesc să o fi văzut decât de câteva ori, când eram tânăr. Apoi nu am mai auzit nimic de ea“. Cine De altfel, edilul are numai cuvinte bune la adresa fratelui femeii și soției lui: “Doi oameni afabili, prietenoși: trebuie să spun că dacă mi-ar fi spus despre ei ceea ce am aflat mai târziu, nu aș fi crezut niciodată“.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel