Ion Ceban, primarul Chișinăului, interzis în România: Autoritățile române invocă motive de siguranță națională

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Ministerul Afacerilor Externe de la București a confirmat oficial, miercuri, că primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, împreună cu alți doi cetățeni ai Republicii Moldova, nu mai au voie să intre pe teritoriul României. Decizia autorităților române este motivată prin rațiuni ce țin de siguranța națională, un cadru juridic strict și rar utilizat în mod public pentru demnitari de rang înalt din state vecine.

„Din motive ce ţin de considerente de siguranţă naţională, România a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul naţional pentru domnul Ion Ceban şi pentru încă doi cetăţeni ai Republicii Moldova. Decizia este de resortul instituţiilor competente din România, în conformitate cu reglementările în vigoare în materie”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe printr-un comunicat succint.

Deși numele celorlalți doi cetățeni moldoveni incluși pe lista de interdicție nu au fost făcute publice de către autoritățile de la București, faptul că măsura îl vizează direct pe edilul-șef al capitalei Republicii Moldova este, în sine, un semnal diplomatic extrem de puternic și fără precedent în ultimii ani.

Cine este Ion Ceban și care ar putea fi motivele 

Ion Ceban este unul dintre cei mai cunoscuți politicieni de la Chișinău, fondator al mișcării MAN (Mișcarea Alternativa Națională) și fost membru marcant al Partidului Socialiștilor, fiind perceput în mod constant drept un personaj controversat, în special pentru pozițiile sale considerate prea apropiate de Moscova. În ultima perioadă, Ceban a încercat să-și construiască o imagine de politician pro-european, promovând o retorică aparent favorabilă integrării europene a Republicii Moldova. Totuși, în paralel, el a fost acuzat de diverse voci publice și politice că menține legături opace cu cercuri de influență rusești și că promovează interese care contravin parcursului pro-european al țării sale.

Decizia României vine într-un context geopolitic tensionat, marcat de războiul din Ucraina, de eforturile Republicii Moldova de a avansa pe drumul integrării în Uniunea Europeană și de presiunile hibride exercitate de Federația Rusă asupra țărilor din spațiul est-european. În acest sens, autoritățile române par să fi considerat că anumite activități sau legături ale edilului de la Chișinău și ale celor doi cetățeni moldoveni prezintă un risc potențial la adresa securității naționale.

Măsura luată de instituțiile competente din România, probabil în baza unei decizii a Serviciului Român de Informații sau a Ministerului Afacerilor Interne, prin Direcția Generală de Imigrări , este una care nu necesită motivare publică detaliată, în virtutea caracterului său confidențial. Legea permite autorităților române să interzică accesul pe teritoriul național oricărei persoane străine care ar putea aduce atingere siguranței statului, chiar și în lipsa unei condamnări sau anchete penale în curs.

Pe plan politic, decizia ar putea avea consecințe importante și în interiorul Republicii Moldova. Unii analiști consideră că excluderea lui Ceban de pe teritoriul României va alimenta și mai mult polarizarea politică de la Chișinău, unde tabăra pro-europeană condusă de președinta Maia Sandu se confruntă cu opoziția formată din foști socialiști, comuniști și grupuri populiste cu discursuri suveraniste sau conservatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel