Declarația sa vine după o serie de zile în care numele său a fost asociat cu un dosar de corupție ce vizează o angajată ANAF. Anastasiu susține că nu este vorba despre o mită dată pentru îmbogățire personală, ci despre o „șpagă de supraviețuire” dată într-un context de criză economică, pentru a salva compania și locurile de muncă ale angajaților săi. În ciuda acestor explicații, presiunea publică și atacurile l-au determinat să se retragă din funcția guvernamentală.
"Există două tipuri de șpăgi în România: șpăgi de supraviețuire și șpagă de îmbogățire. În anii ’90 șpaga era cu plicul sau cu geamantanul. Din anii 2000 lucrurile s-au mai modernizat: se merge cu contracte de consultanță sau cu alte variante de acest tip. Din punctul meu de vedere, ce s-a întâmplat aici, totul a fost în zona de supraviețuire," a spus Anastasiu.
"Nu mai pot să ajut în acest climat"
„În acest climat, mie îmi este foarte clar că nu mai pot să ajut. Indiferent ce aș spune, indiferent ce aș face, va continua procesul de denigrare, bazat pe niște fapte, dar dus extrem. Acesta este motivul pentru care am decis să fac un pas în lateral, în spate, cum vreți să spuneți, și să demisionez”, a declarat Anastasiu.
El a subliniat că plecarea sa din guvern nu înseamnă că reformele trebuie să înceteze, ba dimpotrivă, a lansat un apel public către premierul Ilie Bolojan să preia personal conducerea grupului de lucru pentru reforme. „Plecarea mea din guvernul României nu înseamnă că reforma nu trebuie să meargă mai departe. Am făcut pași importanți, pe șapte piloni”, a spus acesta.
Anastasiu a adăugat că nu dorește să afecteze imaginea Executivului, motiv pentru care a ales să plece. „Nu vreau să stric imaginea guvernului României, eu plec, dar vreau să fac mai multe apeluri”, a transmis el, subliniind că mediul privat trebuie să continue să se implice și să nu se lase demobilizat de ceea ce s-a întâmplat în cazul său.
Demisia vine într-un moment delicat pentru guvern, care tocmai începea implementarea unui pachet de reforme bugetare și structurale, într-un context economic tensionat. Anastasiu a fost considerat unul dintre artizanii acestui demers, venind în Executiv cu o experiență vastă în mediul privat.
„Intrarea mea în guvernul României a avut de-a face cu faptul că vreau să ajut. Premierul m-a întrebat ce vreau să fac și să-mi continui zona de business, să merg mai departe cu proiectele, cu think-tankurile pe care le-am înființat. [...] Am spus că vreau să fac acest pas, atât timp cât pot să ajut. În acest climat, mie îmi este foarte clar că nu mai pot să ajut”, a declarat fostul vicepremier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News