Două doctorițe angajau fictiv oameni și decontau bani în numele lor

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Povestea unei doctorițe românce, care a devenit medic generalist, în Germania: „Pot să mă împart cu succes între muncă şi familie”
Povestea unei doctorițe românce, care a devenit medic generalist, în Germania: „Pot să mă împart cu succes între muncă şi familie”

Două femei, una din Zalău și cealaltă din Cluj-Napoca, sunt cercetate penal pentru o presupusă fraudă de proporții, după ce ar fi pus la cale un mecanism de angajări fictive în cadrul unei unități medicale din Zalău. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, au deschis un dosar penal în care cele două sunt acuzate că ar fi generat un prejudiciu de aproape 190.000 de lei.

Cele două femei au vârstele de 53, respectiv 57 de ani. Cea mai tânără este domiciliată în municipiul Zalău, iar cealaltă în Cluj-Napoca. Ambele erau angajate în cadrul aceleiași unități medicale din Zalău la momentul presupuselor fapte.

Ancheta a relevat că cele două femei ar fi profitat de poziția pe care o aveau în instituția medicală pentru a întocmi, în fals, o serie de documente oficiale, printre care contracte individuale de muncă, foi colective de prezență, facturi fiscale și state de plată. Prin intermediul acestor documente, ele ar fi atestat, în mod fictiv, că o persoană ar fi lucrat în cadrul unității respective, deși în realitate aceasta nu a desfășurat nicio activitate.

Prin aceste demersuri, susțin anchetatorii, cele două ar fi urmărit obținerea ilegală a unor sume de bani de la Casa de Asigurări de Sănătate. Fondurile obținute în acest mod, prin intermediul documentelor falsificate, ar fi fost decontate sub forma unor drepturi salariale și contribuții pentru persoana angajată fictiv.

Prejudiciu de aproape 20 000 euro

 

Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin aceste fapte a fost estimată de anchetatori la aproximativ 188.930 de lei. Polițiștii au stabilit că acțiunile ilegale nu s-au desfășurat într-un singur moment, ci în mod repetat, motiv pentru care femeile sunt cercetate pentru săvârșirea mai multor infracțiuni în formă continuată.

Faptele pentru care sunt anchetate includ: fals intelectual în înscrisuri oficiale, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și înșelăciune. Toate aceste infracțiuni sunt cercetate în formă continuată, ceea ce indică o presupusă activitate frauduloasă desfășurată pe o perioadă extinsă.

Ancheta este coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, care colaborează cu polițiștii specializați în investigarea infracțiunilor economice pentru a stabili toate circumstanțele în care s-au comis presupusele ilegalități și pentru a identifica eventuali alți complici sau beneficiari.

IPJ Sălaj precizează că, în conformitate cu legislația în vigoare, cele două femei beneficiază de toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție, până la pronunțarea unei hotărâri definitive din partea instanței de judecată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel