De ce nu se permite înmormântarea lui Felix Baumgartner. Italia se opune

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Felix Baumgartner si Mihaela Rădulescu
Felix Baumgartner si Mihaela Rădulescu

Moartea legendarului parașutist austriac Felix Baumgartner, la doar 56 de ani, a produs un șoc profund. Deși decesul a avut loc pe 17 iulie, trupul său neînsuflețit nu a fost încă repatriat în Austria, iar familia nu a putut organiza nici până azi funeraliile. Motivul? Autoritățile italiene nu au închis încă ancheta privind circumstanțele morții, iar Procuratura din Fermo refuză eliberarea corpului până la finalizarea investigațiilor.

Felix Baumgartner a decedat în apropierea localității italiane Pedaso, în regiunea Marche, după un zbor cu parapanta. Moartea sa nu este tratată ca un simplu accident sportiv. Din cauza modului neașteptat în care s-a produs tragedia, autoritățile au deschis un dosar pentru a analiza cu exactitate ce s-a întâmplat în ultimele clipe ale vieții sale.

Potrivit publicațiilor austriece precum Kronen Zeitung și OE24, anchetatorii italieni iau în calcul două scenarii principale: fie un stop cardiac suferit în aer, fie un incident tehnic provocat de desprinderea unei camere video care s-ar fi lovit de elicea parapantei, făcând-o imposibil de controlat. În această ultimă variantă, Baumgartner ar fi încercat cu disperare să evite impactul într-o zonă unde se aflau copii, într-o piscină în aer liber, ceea ce i-ar fi agravat traiectoria căderii și ar fi dus la decesul său.

Procurorii italieni au dispus efectuarea unei autopsii amănunțite, pentru a putea determina cu precizie cauza morții. Însă, la momentul redactării acestui articol, rezultatele finale nu au fost făcute publice. Potrivit surselor citate, se așteaptă și rezultatul testelor toxicologice și balistice (referitoare la traiectorie și impact), ceea ce întârzie procedura legală de eliberare a trupului către familie.

Familia și prietenii, în așteptare

Repatrierea trupului neînsuflețit în Austria este, deocamdată, imposibilă. Legea italiană prevede că, în cazul în care moartea este anchetată penal, corpul nu poate părăsi teritoriul țării decât după încheierea oficială a investigațiilor. Astfel, rudele și apropiații lui Felix Baumgartner trăiesc în aceste zile o dramă dublă: pe lângă șocul pierderii unui om drag, trebuie să suporte și incertitudinea și amânarea înmormântării.

Într-un mesaj public, fratele sportivului a făcut un apel la respectarea memoriei lui Felix și la evitarea speculațiilor, afirmând că „familia este profund îndurerată și speră că ancheta se va încheia rapid, pentru a putea organiza o ceremonie de adio în Austria, așa cum ar fi meritat”.

Un simbol al curajului și limitei umane

Felix Baumgartner a devenit celebru în întreaga lume în 2012, când a efectuat saltul record din stratosferă, de la altitudinea de 39.000 de metri, doborând mai multe recorduri mondiale și devenind primul om care a depășit viteza sunetului în cădere liberă. Evenimentul, sponsorizat de Red Bull, a fost urmărit live de milioane de oameni.

Considerat un pionier al sporturilor extreme, el a continuat să experimenteze și să promoveze activități de risc, mereu în căutarea unor noi limite. Deși era mai puțin vizibil în ultimii ani, Felix rămăsese activ în mediul sportiv, participând la demonstrații de zbor și antrenamente speciale, dar și la evenimente de motorsport. Ultima sa pasiune, parapanta, avea să-i fie fatală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel