Prețul băuturilor răcoritoare din România ar putea crește semnificativ în perioada următoare, în urma noilor măsuri fiscale anunțate de Guvern. Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare (ANBR) avertizează, într-un comunicat transmis vineri, că taxarea repetată a acestor produse nu reprezintă o soluție fiscală sustenabilă, ci „o eroare de tip economic, cu impact grav asupra consumatorilor și industriei”.
Potrivit ANBR, creșterea accizei nearmonizate la produsele cu conținut de zahăr, în lipsa unei consultări publice și fără a ține cont de studiile de impact furnizate de industrie, este o măsură „pompieristică”, fără fundament economic, care penalizează un sector ce contribuie corect și substanțial la bugetul de stat.
„Acelaşi sector economic ce a fost afectat grav în anii 2023-2024 de două măsuri fiscale consecutive – creşterea TVA de la 9% la 19% şi introducerea acestei accize nearmonizate pe zahăr, aplicabilă exclusiv şi discriminatoriu băuturilor nealcoolice – va fi din nou afectat de o creştere cu 20% pentru 2025–2026 a acestei accize, introdusă abuziv în urmă cu doar un an. Iar acest impact este suplimentar faţă de impactul majorării TVA, de la 19% la 21%, dar şi al creşterii acesteia în sectorul ospitalităţii. Efectul preconizat este devastator”, se arată în comunicat.
Prețurile la raft ar putea exploda
Conform ANBR, până în prezent, prețul mediu per litru de băutură răcoritoare a crescut cu 1,2 lei, ceea ce a dus la scumpiri de 20–25% în medie și chiar până la 50% pentru ambalajele mari, de peste 2,5 litri. Această majorare depășește cu 14 puncte procentuale rata medie a inflației din România și cu 5 puncte pe cea din industria alimentară.
Având în vedere aceste date și majorările fiscale preconizate, o sticlă de 2 litri de suc care astăzi costă 10 lei ar putea ajunge să coste aproximativ 12,40 lei. Calculul include atât scumpirile deja aplicate cât și impactul unei noi creșteri de acciză cu 20%, alături de majorarea TVA la 21%.
„De fiecare dată când se pune problema acoperirii unui deficit bugetar, taxarea băuturilor răcoritoare revine în atenţia guvernanţilor, de parcă ar reprezenta o soluţie universală pentru acoperirea golurilor din buget, fără nicio evaluare a consecinţelor economice în lanţ şi fără a ţine cont de caracterul profund discriminatoriu al unor astfel de măsuri”, mai transmite ANBR.
Asociația citează și un studiu realizat de PwC România, care arată că măsurile succesive aplicate industriei s-au resimțit nu doar asupra producătorilor, ci și asupra economiei în general și asupra consumatorilor. Conform datelor analizate, în 2024, volumul de vânzări a scăzut cu 3% față de 2022, în timp ce valoarea vânzărilor a crescut cu aproape 40% – o creștere cauzată exclusiv de scumpiri.
ANBR cere dialog real cu autoritățile
„ANBR înţelege nevoia unor măsuri fiscale care să contribuie la echilibrarea bugetului de stat, însă solicită ca acestea să fie construite pe baze solide, echitabile şi în urma unui dialog real cu industriile afectate. Aşa cum coaliţia guvernamentală şi-a acordat o lună pentru consultări şi formarea unui nou executiv, ne aşteptam ca acelaşi respect să fie arătat şi faţă de mediul de afaceri, prin consultări transparente înainte de adoptarea unor decizii fiscale cu impact major asupra unor contributori substanţiali la bugetul de stat”, se mai arată în documentul transmis de asociație.
ANBR este o organizație non-profit care reprezintă cei mai mari producători de băuturi răcoritoare din România. Asociația este membră a Romalimenta (Federația Patronală din Industria Alimentară) și a UNESDA (Uniunea Europeană a Asociațiilor Producătorilor de Băuturi Răcoritoare).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News