Una dintre cele mai dezbătute teme din ultimii ani revine în prim-plan: interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul bugetar. Ilie Bolojan a admis că o astfel de măsură ar putea fi luată, dar a subliniat că trebuie să respecte cu strictețe deciziile Curții Constituționale pentru a evita o eventuală anulare a legii.
„Cred că putem lua măsura de a interzice cumulul pensie-salariu la stat, dar, înainte de a lua o astfel de măsură, trebuie să ne asigurăm că respectă normele CCR. Dacă faci asta și legea e anulată, nu mai ai nicio credibilitate. Eu nu sunt adeptul să facem lucruri de formă”, a declarat premierul.
Întrebat dacă există date clare despre câți români cumulează în prezent pensia cu un salariu la stat, premierul a fost rezervat, dar a oferit o estimare orientativă:
„Nu aș vrea să ofer niște date exacte, dar cred că sunt vreo 10.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul în sistemul public”, a precizat Bolojan.
Căldura în marile orașe, mai scumpă de la 1 ianuarie
În ceea ce privește facturile la încălzire, Ilie Bolojan a anunțat o posibilă majorare a tarifelor, ca urmare a modificării cotei reduse de TVA pentru termoficare. Astfel, TVA-ul pentru agentul termic va crește de la 5% la 11%, ceea ce va avea un impact direct asupra facturilor achitate de populație.
„E foarte posibil ca, datorită reașezării TVA-ului, cota de 5% care era pentru încălzire și care, de la 1 ianuarie, va fi de 11%, să genereze o creștere a prețurilor la termoficare de câteva procente. E foarte posibil acest lucru”, a declarat premierul.
Totodată, Bolojan a precizat că Guvernul nu va mai interveni pentru a subvenționa prețul gigacaloriei în marile orașe. Răspunderea pentru sprijinirea populației va reveni autorităților locale, iar capacitatea lor de a subvenționa aceste costuri va face diferența între orașele unde cetățenii vor simți scumpirea și cele în care impactul va fi diminuat.
„În ceea ce privește continuarea subvenționării gigacaloriei, fiecare primărie va decide, iar guvernul nu va interveni. Dacă e să fim corecți cu românii, creșterea de TVA va însemna o creștere a facturilor. Primăriile sau consiliile locale pot să influențeze aceste tarife pe care cetățenii marilor orașe le plătesc”, a mai precizat Bolojan.
„Austeritatea nu poate fi rezolvată peste noapte”
Premierul a transmis și un mesaj de realism economic, recunoscând că perioada de austeritate bugetară nu va putea fi depășită în cursul acestui an. Deși a admis că oamenii așteaptă vești bune și soluții rapide, Bolojan a ținut să precizeze că efectele pozitive ale măsurilor de reformă se vor vedea abia în 2026.
„Știu că ar trebui să le spun românilor niște lucruri dătătoare de speranță, dar nu pot să fac lucruri care să rezolve situația de pe o lună pe alta. Dacă vom ține ritmul și vor fi aceste efecte cumulate – reducerea risipei, creșterea veniturilor, scăderea cheltuielilor –, abia de anul viitor se vor vedea aceste efecte și ne vom gândi la ieșirea din această perioadă”, a subliniat șeful guvernului.
Mesajul vine în contextul în care România se confruntă cu un deficit bugetar semnificativ, iar măsurile de reducere a cheltuielilor publice și creștere a eficienței administrative sunt prioritare pentru a evita scenariul în care Comisia Europeană ar putea impune sancțiuni sau restricții financiare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News