„MAI recomandă cetăţenilor să consulte surse oficiale şi verificate atunci când accesează sau distribuie materiale care nu se bazează pe niciun fel de dovezi. Reamintim că răspândirea, chiar şi involuntară, a conţinutului fals ori manipulator, inclusiv în scopul de a-l critica sau ironiza, poate contribui la propagarea sa. În acest context, încurajăm publicul să raporteze astfel de conţinuturi direct pe platformele de socializare şi să evite redistribuirea lor", arată Ministerul de Interne.
Atenționarea vine pe fondul apariției, în ultimele zile, a unor postări virale care au fost distribuite pe rețelele sociale, în care sunt vehiculate idei precum presupuse fraude electorale, manipularea voturilor sau presupuse intervenții externe în desfășurarea procesului de vot. Chiar dacă unele dintre aceste materiale au fost redactate într-un ton ironic sau satiric, MAI subliniază că orice formă de distribuire contribuie la circulația dezinformărilor și amplifică efectele acestora în rândul populației.
Instituția subliniază importanța unui comportament responsabil în mediul online, mai ales în perioadele sensibile din punct de vedere democratic, cum sunt alegerile, când informațiile pot influența opinii și decizii ale cetățenilor. De aceea, autoritățile reamintesc că distribuirea materialelor care induc în eroare opinia publică poate avea efecte reale și negative asupra încrederii în instituțiile statului și în funcționarea mecanismelor democratice.
Mediul online, distribuit tot mai strict
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, autoritățile române monitorizează constant activitatea din spațiul online, în special în ceea ce privește apariția conținutului manipulator sau dezinformativ. De asemenea, se precizează că există o colaborare activă atât cu parteneri interni, cât și internaționali, pentru a combate campaniile de dezinformare care pot afecta climatul de siguranță publică și încrederea în funcționarea corectă a procesului electoral.
„Ministerul Afacerilor Interne îşi reafirmă angajamentul pentru protejarea ordinii publice şi a încrederii în procesul democratic", transmite instituția, adăugând că menținerea unui climat de stabilitate și transparență este o prioritate pentru autoritățile din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News