Absolvenții români ai unor universități străine, care își deschid o firmă în țară, ar putea primi finanțări nerambursabile de 100.000 de euro

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Absolvenții români ai unor universități străine, care își deschid o firmă în țară, pot beneficia de finanțări nerambursabile de 100.000 de euro / Foto: Unsplash
Absolvenții români ai unor universități străine, care își deschid o firmă în țară, pot beneficia de finanțări nerambursabile de 100.000 de euro / Foto: Unsplash

Tinerii români absolvenți de universități străine vor putea beneficia de granturi de până la 100.000 de euro, dacă își deschid o firmă în țara de origine.

Propunerea face parte dintr-o inițiativă legislativă depusă la Parlament de liberalii Nicolae Ciucă și Gabriel Andronache. Programul se numește "Investiția în studenții români din diaspora - STUD-IN-VEST".

Tinerii români cu vârsta sub 35 de ani, care au absolvit universități de top din străinătate, vor primi finanțare de la stat (dar și din fonduri europene).

 

Trei subprograme

 

a) "STUD-VEST", care vizează finanțarea unei noi firme și dezvoltarea activității acesteia în domeniul în care beneficiarii și-au finalizat studiile universitare, prin acordarea anuală a 2.024 de granturi în valoare de 500.000 lei/grant;

b) "STUD-ACOMOD", care are ca scop înființarea unei noi întreprinderi și dezvoltarea activităților acesteia prin acordarea a 2.024 de granturi de cazare în valoare de 10.000 lei lunar/grant, pentru cazare și integrare în oricare dintre parcurile de afaceri, industriale, inovative și tehnologice, inclusiv în incubatoarele de afaceri din România. Acești bani sunt destinați exclusiv pentru chiria și/sau utilitățile firmei timp de 3 ani;

c) "STUD-ERA", care are ca scop integrarea beneficiarilor în unitățile de învățământ de stat la nivel primar, gimnazial și universitar din România, cu cele mai bune rezultate în ultimii 3 ani, prin acordarea a 2.024 de burse de repatriere în valoare de 15.000 lei lunar/bursă, pe o perioadă de 5 ani.

Finanțarea programului este asigurată prin bugetul Ministerului Economiei și, respectiv, prin bugetul Ministerului Educației. Sumele necesare vor fi asigurate anual, cu prioritate, din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat.

Finanțatorii întocmesc ghidul solicitantului și organizează procedurile de selecție a beneficiarilor, încheie contractul de finanțare nerambursabilă și monitorizează respectarea obligațiilor contractuale.

 

Beneficiari și impact bugetar

 

Beneficiarii sunt cetățeni români, cu domiciliul în România, cu vârsta de până la 35 de ani la data depunerii cererii de finanțare, cu diplomă obținută la o universitate străină acreditată de top, în cadrul unui program de licență, masterat, doctorat sau postdoctorat.

Anual, peste 4.000 de studenți români decid să urmeze cursurile unei universități străine (licență, masterat, doctorat sau postdoctorat), cele mai frecvent alese universități fiind din Marea Britanie, Olanda, Italia, Germania, Franța sau Statele Unite ale Americii.

"Din păcate, o proporție tot mai mare de studenți români care absolvă universități străine nu se mai întorc în România, generând una dintre cele mai importante pierderi naționale - tineri cu înaltă calificare și bine pregătiți.

Această situație are un impact negativ asupra evoluției demografice a României, contribuind la îmbătrânirea populației.

Acest fenomen este influențat și de climatul favorabil din țările gazdă, care, prin parteneriate public-private, diverse tipuri de finanțări sau facilități, oferă tinerilor absolvenți, inclusiv celor din România, oportunități de angajare bine plătite și sigure, cu perspectiva integrării imediate pe piața muncii, sau oportunități financiare pentru a implementa start-up-uri bazate pe inovare și progres tehnologic", mai precizează inițiatorii proiectului.

Proiectul va fi dezbătut mai întâi în Senat și apoi în Camera Deputaților, care este for decizional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel