Ziua Mondială a Sănătății Mintale, luni, 10 octombrie. Impactul războiului din Ucraina este fără precedent în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ziua Mondială a Sănătății Mintale, luni, 10 octombrie. Impactul războiului din Ucraina este fără precedent în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial / Foto: Unsplash
Ziua Mondială a Sănătății Mintale, luni, 10 octombrie. Impactul războiului din Ucraina este fără precedent în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial / Foto: Unsplash

Organizația Mondială a Sănătății evidențiază impactul războiului din Ucraina pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății Mintale, luni, 10 octombrie.

În cele opt luni de război din Ucraina, Organizația Mondială a Sănătății a confirmat aproape 600 de atacuri asupra sănătății - cu spitale și alte infrastructuri critice avariate sau distruse. 

Dar clădirile pot fi reparate sau reconstruite. Ambulanțele și rezervoarele de oxigen pot fi înlocuite. Proviziile medicale pot fi reaprovizionate. Cu toate acestea, prețul uman este mult mai mare.

 

Aproximativ 6.114 de persoane au fost ucise până în prezent

 

În momentul de față se estimează că 6.114 civili - printre care și lucrători din domeniul sănătății - au fost uciși, inclusiv 390 de copii. Aproximativ 7 milioane de oameni sunt strămutați în interiorul țării. Alte 7,4 milioane de persoane trăiesc în prezent ca refugiați în țările din jur și dincolo de acestea, conform Euronews.

Și, probabil, cea mai dăunătoare moștenire a războiului - impactul său asupra sănătății mintale la o scară fără precedent în Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Aproape 10 milioane de persoane în prezent sunt potențial expuse riscului de a suferi de tulburări mentale, cum ar fi stresul acut, anxietatea, depresia, consumul de substanțe și tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).

 

La nivel mondial, aproximativ una din cinci persoane aflate în situații de conflict suferă de o afecțiune mentală

 

Situația din Ucraina nu face excepție. Se estimează că 22% din populația care trăiește în prezent în zonele afectate de conflict va avea, în orice moment în următorii 10 ani, o formă de probleme de sănătate mintală - una din zece persoane suferind de o afecțiune moderată sau severă, cum ar fi depresia cu comportament suicidar sau psihoză.

Persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală preexistente care se bazau anterior pe serviciile publice de sănătate mintală și asistență socială se confruntă cu provocări suplimentare în ceea ce privește accesul la serviciile de care au nevoie.

Cele mai mari nevoi sunt în zonele cele mai grav afectate de conflict, dar populațiile din zonele relativ mai sigure ale țării sunt, de asemenea, afectate de anxietate sau tristețe, dificultăți de somn, oboseală, furie și simptome somatice inexplicabile. Toate acestea sunt reacții normale la situații anormale și, pentru majoritatea oamenilor, aceste simptome se ameliorează în timp, mai ales dacă își pot satisface nevoile de bază și au acces la sprijin social - o provocare în această perioadă.

 

Ucraina a demarat un proces ambițios de reformă în domeniul sănătății

 

Chiar și înainte de război, Ucraina a demarat un proces ambițios de reformă în domeniul sănătății, inclusiv eforturi de consolidare a serviciilor de sănătate mintală. Această fundație a permis, în general, ca sistemul mai larg de sănătate mintală să răspundă destul de rapid la urgența în curs de desfășurare. 

Dar sistemul este greu de satisfăcut pentru a face față cererii copleșitoare. Conștient de acest lucru, guvernul - împreună cu peste 200 de parteneri de pe teren - a intensificat rapid investițiile în sănătatea mintală și în sprijinul psihosocial, atât la nivel național, cât și, cel mai important, la nivel local sau comunitar.

 

Ucraina a demonstrat până în prezent un nivel ridicat de rezistență

 

În contextul războiului în curs de desfășurare, populația Ucrainei a demonstrat până în prezent un nivel ridicat de rezistență. Trebuie să îi sprijinim să învețe cum să își gestioneze propriul stres și să se sprijine reciproc, asigurându-ne că cei care dezvoltă afecțiuni de sănătate mintală pot avea acces la servicii sigure și bazate pe dovezi. Intervențiile psihologice și gestionarea clinică a afecțiunilor de sănătate mintală ar trebui să fie extinse.

Programul de acțiune pentru reducerea decalajelor în materie de sănătate mintală (Mental Health Gap Action Programme - mhGAP) stabilește protocoale clinice pentru mediile nespecializate, cum ar fi asistența medicală primară, permițând medicilor de familie și asistentelor medicale să identifice și să gestioneze afecțiunile comune de sănătate mintală, inclusiv cele legate de stres. 

Pentru cazurile mai grave, echipele comunitare de sănătate mintală înființate în Ucraina în 2016, pe fondul conflictului anterior, își dovedesc valoarea cu atât mai mult în prezent.

 

Pentru refugiații ucraineni din diaspora există servicii de sănătate mintală în parteneriat cu guvernele 

 

O componentă crucială a intervențiilor de sănătate mintală este bunăstarea celor care răspund în prima linie - deoarece furnizorii de servicii de sănătate și asistență socială din Ucraina, după ce au suferit epuizare în lupta cu pandemia COVID-19, au acum sarcina de a răspunde la război.

Poate părea dificil să smulgi vești bune din titlurile sumbre din Ucraina. Dar este cu adevărat încurajator, chiar inspirat, să vedem cât de rezistent s-a dovedit sistemul de sănătate în tot acest timp, testat în mod constant, dar care a rămas în picioare - inclusiv accentul pus pe sănătatea mintală, o problemă care este prea des neglijată, chiar și în timpul crizelor. 

 

Ucraina a oferit un exemplu pentru întreaga Regiune Europeană a OMS

 

Ucraina a oferit un exemplu pentru întreaga Regiune Europeană a OMS cu privire la modul în care guvernul, sub auspiciile Primei Doamne a Ucrainei și în coordonare cu partenerii, a răspuns nevoilor de sănătate mintală ale populației.

Ucraina este hotărâtă nu numai să își restabilească mecanismele și infrastructura de sănătate deteriorate, ci să facă acest lucru mai inteligent și mai bine. În cadrul acestui efort, construcția sistemului ucrainean de sănătate mintală va continua atât în ciuda, cât și din cauza războiului.

Guvernul și poporul ucrainean știu cât de critică este sănătatea mintală pentru recuperarea individuală și națională - inclusiv pentru bunăstarea generațiilor viitoare. Suntem hotărâți să îi ajutăm să reușească.

Dr. Hans Kluge este directorul regional al OMS pentru Europa, iar Dr. Jarno Habicht este reprezentantul organizației în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel