O înregistrare video difuzată de armata ucraineană arată cum focuri de artilerie distrug un tanc și două vehicule de luptă de infanterie BMP, în timp ce obuze precise și mortale plouă asupra lor de la o distanță de până la 25 de mile, conform Daily Mail.
Artileriștii Brigăzii 81-a Aeromobile operau obuzierul M777, donat de SUA și construit în Marea Britanie, pe linia frontului din jurul orașului Severodonetsk din estul regiunii Luhansk.
Statele Unite au donat deja Ucrainei peste 100 de obuziere
Statele Unite au donat deja Ucrainei peste 100 de obuziere, iar alte 18 - și vehicule tactice pentru a le tracta împreună cu muniția - au fost incluse în ultima tranșă de ajutor militar în valoare de 1 miliard de dolari.
Având în vedere că Ucraina a recunoscut recent că pierde 100 de oameni pe zi, în principal din cauza focului concentrat al barajelor de artilerie târâtoare rusești superioare, armele puternice ale NATO sunt absolut esențiale pentru ca națiunea mai mică să rămână în luptă și să-și apere teritoriul.
Într-un videoclip separat publicat de forțele ucrainene luna trecută, în care se celebrează mult iubitele obuziere americane, cuvintele "From America with love" pot fi văzute mâzgălite de-a lungul țevii unui M777.
'Băieții mei cunosc valoarea artileriei', a declarat comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valery Zaluzhnyi, în descrierea videoclipului.
M777 poate trage până la 25 de mile și este capabil să lovească la 10 metri de o țintă atunci când este cuplat cu muniția ghidată de precizie M982 Excalibur.
Această rază de acțiune este semnificativ mai mare decât sistemele principale de artilerie ale Rusiei, obuzierul autopropulsat 2S19 și tunurile remorcate D-30.
Cele mai aprige lupte din Ucraina sunt concentrate în jurul centrului de populație Severodonetsk
Cele mai aprige lupte din Ucraina sunt concentrate în jurul centrului de populație Severodonetsk, acum în mare parte distrus, care se întinde de-a lungul râului Donets.
Moscova încearcă de câteva săptămâni să cucerească acest oraș de 100.000 de locuitori.
Trupele ucrainene care s-au refugiat într-o uzină chimică din Severodonetsk au fost somate să depună armele și să se predea, în timp ce Rusia câștigă tot mai mult teren în Donbas.
Peste 500 de civili și un număr necunoscut de soldați sunt blocați în interiorul fabricii Azot, după ce s-au adăpostit de un bombardament rusesc.
'Acum, cele mai crâncene bătălii sunt în apropiere de Severodonetsk. Ei (Rusia) nu controlează orașul în întregime', a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk (est), Sergiy Gaiday.
'În satele din apropiere sunt lupte foarte dificile - în Toshkivska, Zolote. Ei încearcă să pătrundă, dar nu reușesc', a spus el, adăugând că forțele ucrainene 'se luptă cu rușii în toate direcțiile'.
Gaiday a spus că au fost 'mai multe distrugeri' la uzina chimică Azot din Severodonețk, asediată, unde a precizat că se adăpostesc 568 de persoane, inclusiv 38 de copii.
De asemenea, el a spus că Lysychansk - un oraș controlat de ucraineni, aflat peste un râu de Severodonetsk, care a fost lovit de bombardamente 'puternice'.
Locuitorii din Lysychansk se pregăteau să fie evacuați
'Abandonăm totul și plecăm. Nimeni nu poate supraviețui unei astfel de lovituri', a declarat profesoara de istorie Alla Bor, care aștepta împreună cu ginerele ei Volodymyr și nepotul de 14 ani.
'Abandonăm totul, ne părăsim casa. Ne-am lăsat câinele cu mâncare. Este inuman, dar ce poți face?'.
Având în vedere situația militară dificilă din estul țării, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a salutat sprijinul Bruxelles-ului pentru candidatura Kievului la Uniunea Europeană ca pe o realizare istorică.
Comisia Europeană a fost vârful de lance al unei puternice demonstrații de solidaritate vineri, susținând Ucraina pentru statutul de candidat la UE, o susținere care ar putea să o adauge pe lista țărilor care se luptă pentru aderare încă de săptămâna viitoare.
Toți cei 27 de lideri trebuie să susțină candidatura Ucrainei în cadrul unui summit care va avea loc la Bruxelles săptămâna viitoare, însă șefii celor mai mari membri ai blocului - Franța, Germania și Italia - au susținut pe deplin ideea în timpul unei vizite extrem de simbolice la Kiev în această săptămână.
Chiar dacă aderarea la UE ar putea fi încă la câțiva ani distanță, Zelensky a calificat decizia drept o "realizare istorică" și a declarat că aceasta "cu siguranță va aduce victoria noastră mai aproape" împotriva Rusiei.
'Instituțiile ucrainene își mențin rezistența chiar și în condiții de război. Obiceiurile democratice ucrainene nu și-au pierdut puterea nici acum', a declarat Zelensky într-un discurs video.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News