Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Ţărnea, a afirmat că au fost detectate semne ale "interferenţei ruse" în procesul electoral de alegere a preşedintelui României.
"În timpul alegerilor prezidenţiale care sunt în desfăşurare în România vedem semnele distinctive ale interferenţei Rusiei. O campanie virală de fake news pe Telegram şi pe alte platforme de social media are ca ţintă influenţarea procesului electoral. Ne aşteptam la acest lucru, iar autorităţile române au demascat aceste fake news", a scris Ţărnea, pe X.
Pavel Durov, CEO-ul platformei rusești Telegram, a postat duminică un mesaj pe platforma sa în care a anunțat că o țară vest-europeană ar fi cerut ca „vocile conservatoare" din România să fie „reduse la tăcere".
"Un guvern din Europa de Vest a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare din România înainte de alegerile prezidențiale de astăzi. Am refuzat categoric. Telegram nu va restrânge libertățile utilizatorilor români și nu le va bloca canalele politice”, a scris Pavel Durov pe Telegram.
Se pare că acest mesaj a fost trimis automat tuturor utilizatorilor platformei.
Franţa dezminte acuzaţiile despre ingerinţe ale sale în alegerile din România
Acuzaţii complet nefondate circulă pe Telegram şi Twitter cu privire la o presupusa ingerinţă a Franţei în alegerile prezidenţiale din România, afirmă duminică Ministerul francez de Externe pe reţeaua de socializare X, după ce fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a postat mai devreme pe această platformă un mesaj în care a spus că o ţară occidentală, pe care a numit-o, dar a dat de înţeles că este Franţa, i-a cerut să "reducă la tăcere" vocile conservatoare în România.
Franţa respinge categoric aceste acuzaţii şi face apel la responsabilitatea şi respectul fiecăruia faţă de democraţia din România, scrie MAE francez în reacţia sa.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale din România din decembrie anul trecut a fost anulat în mod suveran de autorităţile române competente, în urma unor ingerinţe digitale şi financiare foarte reale din partea unor actori în legătură cu Rusia, susţine diplomaţia franceză.
Investigaţii suplimentare ale autorităţilor române şi ale Comisiei Europene au confirmat ulterior gravitatea acestor ingerinţe, inclusiv în ceea ce priveşte manipularea algoritmului TikTok, continuă MAE francez.
În acest context, recentele acuzaţii împotriva Franţei nu sunt decât o manevră de diversiune în faţa unor ameninţări reale de ingerinţe care vizează România, mai afirmă ministerul francez, care face apel la toţi actorii politici români să fie responsabili şi să apere democraţia.
Ca partener şi prieten, amintim că Franţa a fost alături de România în vederea aderării sale la UE, în reformele sale, în intrarea sa în Schengen şi în progresele sale. De asemenea, pentru securitatea sa, prin trimiterea de soldaţi francezi, la numai cinci zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, adaugă MAE francez în mesajul său.
A minţi despre Franţa, a o insulta, înseamnă a şterge această istorie, încheie diplomaţia franceză reacţia sa.
Fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a scris duminică într-un mesaj pe această platformă că a respins o solicitare din partea unei ţări occidentale de a "reduce la tăcere" vocile conservatoare în România, unde se desfăşoare al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
"Un guvern vest-european (...) a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare în România înaintea alegerilor prezidenţiale de astăzi. Am refuzat categoric. Telegram nu va restricţiona libertatea utilizatorilor români şi nici nu va impune blocaje pe canalele lor politice", a scris Pavel Durov în mesajul pe care l-a însoţit cu o pictogramă ce reprezintă o baghetă, plus afirmaţia "ghiciţi cine", sugerând astfel că ţara la care se referă ar fi Franţa.
"Nu poţi apăra democraţia distrugând democraţia. Nu poţi "combate interferenţa în alegeri" prin interferenţe în alegeri. Libertatea de exprimare şi alegerile libere fie le ai, fie nu le ai. Iar poporul român merită ambele" libertăţi, a adăugat Durov în acelaşi mesaj.
Arestat în august anul trecut pe un aeroport din apropiere de Paris, Pavel Durov a fost inculpat de autorităţile franceze pentru o serie de infracţiuni legate de crima organizată, fiind acuzat că nu a luat măsuri împotriva difuzării de conţinut infracţional pe serviciul de mesagerie.
În decembrie 2024, miliardarul în vârstă de 40 de ani, care are mai multe naţionalităţi (franceză, rusă şi emirateză), a recunoscut în faţa judecătorilor francezi că, în timp ce se afla în custodia poliţiei franceze, "a devenit conştient de gravitatea acuzaţiilor" împotriva platformei sale şi a promis să "îmbunătăţească" moderarea acesteia.
Pavel Durov a revenit la Dubai (unde se află sediul societăţii sale) în martie anul acesta, cu permisiunea autorităţilor franceze.
Peste 1,5 milioane de voturi în diaspora
Peste 1,5 milioane de cetăţeni români au votat în diaspora până duminică, la ora 18:30, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezenţa la urne în străinătate în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale este fără precedent după 1989.
De altfel, prezenţa totală de la primul tur din 4 mai (973.000 de voturi) a fost depăşită duminică încă de la ora 13:00.
Cei mai mulţi alegători români au votat până la ora 18:30 în Italia - 260.000, Germania - 255.000, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord - 241.000, Spania - 155.000, Republica Moldova - 147.000 şi Franţa - 82.000.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News